Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

Рівнерада погодила зведення житлової багатоповерхівки на орендованій землі біля Басового кута

16.02.2021 08:13   Автор : Новини Рівненщини
Джерело: 4vlada.com/
Рішення погодити зведення житлової багатоповерхівки на ще одній ділянці біля Басового Кута підтримали, зокрема, міський голова Олександр Третяк (як і майже всі депутати від «ЄС»), секретар Рівнеради Віктор Шакирзян (як і всі депутати від «Рівне разом»), ексміський голова Володимир Хомко (і майже все «За майбутнє») і Юрій Осіпчук (як і майже вся «Свобода»).
 
 
 
null
Фотоколаж «Четвертої влади» (Влад Мартинчук)

11-го лютого депутати Рівнеради поставили крапку в багаторічній багатоходовій схемі Міжнародного економіко-гуманітарного університету, інвестора Сергія Качановського та посадовців Рівнеради кількох скликань. Погодили будівництво чергового житлового комплексу поруч із басейном біля Басового Кута, на орендованій у міста землі.

Завдяки цій схемі, обіцянки збудувати на комунальній землі спортивно-оздоровчий комплекс перетворилися на бажаний для забудовників формат – дозвіл будувати житлові багатоповерхівки поруч з водосховищем.

Як понад гектар рекреаційної землі опинився в користуванні університету

Майже 18 років тому, у 2002 році, Міжнародний економіко-гуманітарний університет (попри гучну назву – рівненський приватний заклад вищої освіти) викупив будівлю комплексу басейну «Авангард».

У 2008-му взяв в оренду понад гектар землі (1,26 га) – 80 соток, які були в користуванні басейну, і 46 – за рахунок земель запасу рекреаційного призначення міста.

У 2011-му, незадовго до внесення змін у план зонування Рівного, Рівнерада дозволила продати частину землі (1,07 га) для МЕГУ як власника басейну. Так –гектар рекреаційної землі опинився у приватній власності без конкурсних торгів.

Земельний кодекс дозволяє прокручувати такі оборудки, хоча депутати, в інтересах громади, могли без конкурсу продати меншу ділянку, якої достатньо для обслуговування басейну (60 соток). А іншу земельну ділянку можна було більш вигідно продати на земельному аукціоні, перед тим внісши зміни в генплан, виділивши її для будівництва.

Але чи то такі собі депутати-чиновники господарі у Рівному, а чи інтереси громади програли чиїмось приватним інтересам, та університет отримав вдвічі більше землі, ніж йому потрібно для обслуговування басейну у приватну власність, а ще частину 19,5 соток залишив у оренді.

Заробити на цій землі вирішили за допомогою забудовника Сергія Качановського, на той час депутата Рівненської обласної ради від Партії регіонів (2010-2015 роки).

В результаті вийшов такий поділ (червона ділянка приватна, синя – в оренді):

null
У 2016-му, перед початком будівництва за першим планом, червону ділянку, яка вже була у власності, розділили на чотири і тепер стало видно скільки насправді потрібно землі для обслуговування басейну – 60 соток


null
60 соток (виділені червоним) – реальна потреба для обслуговування басейну. Ближча до води ділянка, виділена синім (19,5 соток) – досі комунальна власність. Власне на ній 11 лютого 2021 року депутати погодили будівництво житлової багатоповерхівки. На решті трьох ділянках, виділених синім, які давно перебувають у власності МЕГУ, депутати погодили будувати житлові багатоповерхівки влітку 2020-го

Поки ця зона, згідно з Генеральним планом Рівного, належала до рекреаційної (Р2), будувати житло тут не дозволялося. Однак, можна було зводити всіляки «будинки рибалки» та «спортивно-оздоровчі комплекси». Власне, цим і скористався забудовник і ще у 2016-му отримав дозвіл на будівництво.

Паспорт будівництва тоді виглядав так:

null
Ще в 2016-му році МЕГУ отримав дозвіл будувати поруч Басового кута: 1. Адміністративний корпус (1-ша черга будівництва). 2. Корпус інтернату (2-га черга). 3. Корпус «апарт-готелю» (3-я черга)

А далі – завдання номер один – перетворити дозвіл на зведення готелю та адмінбудівлі на дозвіл будувати житло. І в цьому вже допоміг минулорічний склад депутатів Рівнеради, які дали добро на розробку детального плану території в якому автори проєкту передбачили житлові багатоповерхівки, багато з яких в рекреаційній зоні, де житло будувати заборонено.

Забудовники за свої гроші (офіційно меценатом виступив депутат Рівнеради підприємець Маріян Года), розробили детальний план території, провели його через громадські слухання та низку обговорень і зустрічей з власниками ділянок на цій території (серед яких є депутати та пов'язані з ними люди), і Рівнерада затвердила його.

9-го липня 2020-го на сесії Рівнеради депутати дозволили змінити цільове призначення трьох ділянок, які належать Міжнародному економіко-гуманітарному університету імені Дем'янчука та продовжили на 5 років договір оренди у міста четвертої ділянки.

Хто погодив будівництво багатоповерхівки поруч з водосховищем

За кілька місяців до зміни цільового призначення, у квітні 2020-го, МЕГУ зареєстрував 9% назавершеного будівництва на орендованій ділянці. Ось як вони виглядали влітку:

null
Якщо вірити документам, то це 9% незавершеного будівництва Спортивно-оздоровчого комплексу. Але тепер шлях до того, щоб будувати тут житлову багатоповерхівку, нарешті відкритий

11 лютого 2021 року Рівнерада дозволила змінити цільове призначення орендованої ділянки: з «для обслуговування спортивно-оздоровчого комплексу, без права будівництва)» на «для будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об'єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури».

Ніхто з депутатів на сесії з цього приводу не виступав. Ні в підтримку рішення, ні щоб заперечити.

Ось як проголосували депутати Рівнеради за зміну цільового призначення, яким погодили будівництво житла у цій зоні:

Депутати і фракції Як проголосували
Європейська солідарність  
Алексєвич Павло Миколайович ЗА
Жильчук Андрій Вікторович ЗА
Котляров Дмитро Анатолійович ЗА
Майборода Оксана Валеріївна ЗА
Майорова Наталія Олександрівна ЗА
Мисюра Федір Миколайович ЗА
Обоїста Тарас В’ячеславович Не голосував
Радчук Людмила Петрівна ЗА
Тимощук Тамара Ульянівна ЗА
Туровська Людмила Валентинівна ЗА
Рівне разом  
Жаровський Михайло Богданович ЗА
Марчук Катерина Анатоліївна ЗА
Марчук Світлана Василівна ЗА
Рибачок Сергій Леонідович ЗА
Стельмащук Святослав Володимирович ЗА
Харковець Василь Степанович ЗА
Слуга народу  
Коваль Віталій Станіславович Відсутня картка
Іванов Олександр Едуардович Відсутня картка
Коваленко Олександра Євгенівна Утримався
Романюк Любов Володимирівна Утрималася
Хотенко Олена Анатоліївна ПРОТИ
Чаборай Юрій Миколайович Не голосував
Яворський Роман Степанович Утримався
Голос  
Денисюк Роман Віталійович Утримався
Бляшин Микола Степанович Відсутня картка
Клічук Святослав Володимирович ПРОТИ
Кулакевич Анастасія Федорівна ПРОТИ
Свобода  
Осуховський Олег Іванович Відсутня картка
Валявка Володимир Ярославович ЗА
Іванішин Євгеній Сергійович ЗА
Осіпчук Юрій Юрійович ЗА
Батьківщина  
Кульчинська Галина Григорівна ПРОТИ
Васильчук Сергій Миколайович Не голосував
Курсик Олександр Васильович Відсутня картка
Нездюр Олена Ярославівна ПРОТИ
Нестерук Олександр Петрович Не голосував
За майбутнє  
Хомко Володимир Євгенович ЗА
Года Маріян Адамович ЗА
Хлістунова-Шарпар Анна Сергіївна ЗА
Чугуєвець Анатолій Олександрович Відсутня картка
Міський голова і секретар Рівнеради  
Третяк Олександр Віталійович ЗА
Шакирзян Віктор Володимирович ЗА

Що не так

Наразі є діючими два містопланувальні документи, які суперечать один одному: детальний план території, який визначає цю зону як житлову, і зонування, яке визначає цю зону як рекреаційну.

На думку прокуратури та кількох депутатів попередньої та нинішньої канденції, детальний план території прийняли з порушенням законодавства. І тому це рішення Рівнеради вони оскаржують в суді. Наразі Рівненський окружний адміністративний суд розглядає позов прокуратури і депутатів та об'єднав їх в одну справу.

Прокуратура просить суд визнати, що рішення Рівнеради порушує закон «Про регулювання містобудівної діяльності», а також державні будівельні норми та положення Водного та Земельного кодексів України, та скасувати його.

Депутат Рівнеради Микола Бляшин та ексдепутати Рівнеради Роман Стасюк, Ірина Пилипчук, Олександр Довжаниця подали позов, в якому звертають увагу, що:

– ДПТ суперечить генеральному плану та зонуванню;

– рішення ухвалили з порушенням процедури – зокрема, не був поширений аналіз регуляторного впливу (ось пояснення щодо цього);

– рішення ухвалили, хоча був конфлікт інтересів – «за» проголосував і депутат Маріян Года, який є інвестором створення ДПТ.

Співавтор проєкту детального плану території і тепер вже депутат Рівнеради Дмитро Котляров, у фейсбук-групі «Рівненщина політична», так прокоментував це рішення: «Це було логічне продовження вирішення ситуації на Басів Куті цивілізованим способом, із наперед зрозумілим для громади результатом. Без будівництва апартготелів. Без перекидання чогось кудись. Просте зрозуміле рішення. Логічне для тих хто слідкував за розвитком подій. І таких рішень буде ще багато на цьому масиві».

Наразі невідомо, що вирішить суд у цій справі. Можливо, міська рада доведе, що детальний план території відповідає закону. І тоді рішення про зміну цільового призначення землі на житлове у цій зоні справді виглядатиме логічним.

Але якщо суд визнає правильними аргументи прокуратури та депутатів-позивачів, то нинішнє погодження будівництва житлової багатоповерхівки в рекреаційній зоні – це продовження незаконних рішень депутатів на користь забудовника.

Джерело: «Четверта влада»

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: 4vlada.com/