У Верховній Раді повідомили про намір створити у Рівненській області меблевий кластер 

16.02.2021 18:21   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Питання утворення у Рівненській області свого меблевого кластеру озвучили на брифінгу у Верховній Раді України. Народний депутат від Рівненщини Олександр Ковальчук наголосив, ефективним інструментом  розвитку економіки області стане створення меблевих кластерів та каскадний принцип розвитку деревообробної галузі. Координатор проекту кластеризації Української асоціації меблевиків Оксана Донська, наголосила в Україні закладаються підвалини розвитку одразу чотирьох меблевих кластерів: у Волинській, Рівненській та двох кластерів у Київській області. Центром Рівненського меблевого кластеру може стати новий деревообробний завод Kronospan в Городку.

На думку Олександра Ковальчука в області необхідно створювати нові виробництва, які генерують робочі місця, додаткові надходження до бюджету.

- Україна має перестати бути сировинними придатком, а виробляти та експортувати продукцію за кордон,  збільшувати тим сам власну економічну спроможність. Ефективним інструментом для цього стане створення меблевих кластерів та каскадний принцип розвитку деревообробної галузі. Мені як депутат від Рівненщини дуже близька ця тема, адже наш край один з центрів деревообробки, - підкреслив парламентар.

Українська асоціація меблевиків представляє більше 60% української меблевої галузі і спільно працюють над її розвитком. Україна має чимало підприємств із виробництва м’яких та корпусних меблів, діяльність яких безпосередньо залежить та забезпечується деревообробними підприємствами та заводами з виробництва деревинних плит. Меблева та деревообродна галузі разом створюють продукт з високою доданою вартістю, перетворюючи 1 гривню вартості деревини на 30-50 гривень вартості меблів, які потрібні як для внутрішнього ринку, так і на експорт.

- За останні 5 років експорт меблів України щорічно зростає на 13,5% поставляючи меблі до 119 країн світу. І ці показники можуть бути значно більшими при об'єднанні зусиль деревообробної та меблевої галузей в локалізації виробництв у форматі кластерів на базі індустріальних парків. Як це працює, наприклад, в Польщі, Німеччині або Італії. Реалізації стратегії розвитку меблевої галузі, як однієї з найважливіших, дозволила Польщі посісти 3 місце в світі за обсягом експорту у 2019 році, - зауважила координатор проекту кластеризації Української асоціації меблевиків Оксана Донська.  - В Україні закладаються підвалини розвитку одразу чотирьох меблевих кластерів: у Волинській, Рівненській та двох кластерів у Київській області. Кластеризація є сучасним рушієм національних економік. Це створення тисяч робочих місць в Україні, навчання та профорієнтація українських робітників, збільшення рівня сплати місцевих та загальнодержавних податків, розвиток місцевих громад.

Активно в цьому напрямку працює компанія Кronospan, яка вже почала створювати кластери.

- Ми як інвестори зацікавлені в тому, щоб такі ж об’єднання виробників створювалися в Україні. Це не мрії, це необхідність розвитку української економіки, щоб ми могли ефективно представляти Україну, конкурувати з іншими розвинутими країнами, - розповіла генеральна директорка ТОВ «Кроноспан УА» Наталія Покінська. - Ми повинні зробити деревообробну та меблеві галузі пріоритетними в Україні із потенціалом у збільшенні експорту із сьогоднішніх 600 мільйонів євро на рік  до 11 мільярдів євро за прикладом Польщі станом на 2019 рік.  А це робота системна, яка потребує також і системних дій з боку держави.

Переробники просять у законотворців встановити на українському ринку чесні правила гри, ухвалювати законопроекти, які працюватимуть на стратегічний розвиток деревообробної та меблевої галузі із довготерміновою перспективою.  Щоб інвестори знали, що держава зацікавлена в розвитку економіки, створення робочих місць, збільшенні добробуту українців.

Виробничники просять у законотворців наступне:

  1. Сформувати прозорий ринок деревини з рівними умовами для всіх переробників, для цього необхідна системна та злагоджена спільна робота Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, представників громадського середовища та українських товаровиробників.
  2. Парламент має  ухвалити законодавчі зміни, які сприятимуть розвитку української економіки, створенню нових виробництв, формуванню меблевих кластерів, а не стимулювати безконтрольний вивіз української сировини закордон.
  3. Ми разом маємо забезпечити реалізацію каскадного принципу розвитку української деревообробної промисловості та ефективне використання українських лісових ресурсів із максимальною доданою вартістю.

Представники галузі готові долучатися, напрацьовувати необхідні нормативні та законодавчі реформи. Адже українська деревообробка та меблеві кластери можуть і мають стати для української економіки основою розвитку.

Народні депутати готові йти на зустріч галузі та прислухатися до потреб виробничників, спільно працювати над законом про ринок деревини, але в свою чергу ми вимагаємо від підприємств дотримання високого рівня екологічної безпеки виробництв, постійної модернізації обладнання та швидшого впровадження в галузі європейський найкращих технологій та методів керування. Українці мають вигравати економічно, але й екологічна безпека має постійно покращуватися,  - підсумував Олександр Ковальчук.

null
 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews