Автентична Тернопільщина на фото 1910-х років

17.02.2021 13:43   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Сьогодні хочемо поділитись із нашими читачами новою знахідкою. Усі представлені світлини зроблені на Тернопільщині, майже усі фото мають підписи та датування. В основному це 1915 рік. Локалізовані фото місцевістю, яка зараз входить до сучасного Підгаєцького району.

Сьогодні ретро фото часів Першої світової війни знаходяться в Австрійському державному архіві. Світлини точно передають атмосферу міст і сіл тогочасного епохи. Дуже добре можна розгледіти архітектур, зокрема, сіл, яка зараз виглядає абсолютно інакше.

У вересні 1914 року російська армія окупувала Галичину, у тому числі Підгайці. Окупаційна російська адміністрація намагалася нівелювати українське національне життя, з окупантами співробітничали представники москвофільських організацій. У серпні 1915 року під час німецько-австрійського наступу більшу територію Галичини було відвойовано. У числі австро-угорських військ до Підгайців вступив ІІ курінь Легіону українських січових стрільців, було відновлено колишню адміністрацію. Лінія фронту стабілізувалася вздовж Стрипи на рік. Москвофілам у Галичині влаштували терор, у репресіях особливо відзначилися угорські гонведи.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело: https://www.bildarchivaustria.at


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews