Сім хвилин, які здатні змінити ваше життя

26.02.2021 10:13   Опубліковано : Валентина Семеняк
Джерело: TeNews

Коли в команді гуртуються не лише обдаровані працелюби, а й залюблені у свою справу, великі мрійники, тоді результат їхньої праці завжди несподіваний та успішний. Саме таке диво й сталося із тернопільськими творцями короткометражного фільму «Просто грай», прем’єра  якого відбулася напередодні 150-річниці з Дня народження Лесі Українки.

Одна справа – дивитись готовий «кінопродукт», інша – безпосередньо взяти  участь у його створенні. Власне, саме цим – враженнями, пережитими емоціями щиро ділились зі сцени виконавці ролей, тернопільські школярі і школярки: Софійка Джердж (виконавиця головної ролі), Влад Порадюк, Анастасія Щербакова, Еля Сталісь, Олександр Гетьман, Віталій Росоляк, Денис Барановський, Маргарита Маріуца та Оксана Романюк. Усі вони в один голос зізнавались: кіно – це надважка праця! Головною локацією для зйомок стало приміщення міської дитячої бібліотеки, що по вулиці Миру, та територія біля неї. Приємно було побачити у ролі бібліотекарки справжню бібліотекарку, яка там працює – Віолетту Намисняк. Тож пані Віолеті довелось грати… саму себе.

Про команду невтомних працелюбів: Наталія Орищак (авторка проєкту та продюсерка фільму), Юрій Вітяк – напрочуд талановита особистість (поет, перекладач), режисер; Олександр Онукевич – оператор; Максим Мельник – режисер монтажу, звукооператор; Роксолана Ковалюк – гример; майстер класи з акторської майстерності – Ірина Складан, Ігор Кусяк. До слова. Нелегко довелось режисеру знайти когось із співаків, хто б погодився  створити музичний супровід. Тому великий поклін улюблениці тернопільської і не лише – публіки, співачці Зоряні Вовк. Окреме пошанування Наталі Орищак, яка повністю «занурилась» у створення і просування літнього проєкту «Кіношкола FilmWorkshop Лабораторія кіно: «Кіно за п’ять днів». Залучити дітей до створення фільмів: від ідеї до зйомок – це треба бути щиро відданою справі кіно. Згаданий фільм про дівчинку, яка значну частину свого юного життя вимушена проводити в інвалідному візку, але котра живе великою мрією стати скрипалькою і грати на великій сцені. Незважаючи на перешкоди (зверхнє і принизливе ставлення з боку дівчат, мами, яка  не дуже вірить у мрію дівчинки), Софійка отримує несподівану підтримку і чуйне ставлення від Луки. Це особлива надія, яка подарує їй крила віри, котра дасть великий внутрішній поштовх повірити у власні сили, саме вони згодом дадуть життя здійснитись виплеканій мрії.

Вважаю вдалою творчою знахідкою мізансцену, де гурт дітей приходить на допомогу головній героїні: у їхньому виконанні звучить репове прочитання поезії Лесі Українки «Як дитиною, бувало». 7 хвилин фільму, які здатні наповнити душу і серце любов’ю до ближнього! Ось як відгукнулась на своїй сторінці у ФБ голова ГО «ЗАХИСТ» Мар’яна Головко, яка разом із представницями Тернопільського осередку «Асоціації жінок України «Дія», на чолі з Ольгою Шахін відвідали прем'єру фільму «Просто грай»: «Я так довго чекала цієї прем`єри і залишалась щасливою від перших хвилин фільму й до останньої секунди. Відразу відчула почерк українських творців. Як чудово, що стрічки, гідні «Оскара», творять у Тернополі! Та ще й за участі дітей! Дякуємо організаторам показу, які запросили на прем'єру діток із вадами здоров’я. Сподіваємося, ця історія надихне їх та додасть віри у себе і свої сили ! Для кожного цей фільм стане великою мотивацією: ще більше працювати, здійснювати мрії й досягати успіху. Яким важливим є спілкування з людьми, які підтримують і надихають!». Хіба краще скажеш? Підписуюсь під кожним словом.

null

 

null

 

null

 

null

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews