Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

Справу «маминого прокурора» за п'ять років не змогли розглянути по суті 20 суддів

11.03.2021 14:34   Автор : Новини Рівненщини
Джерело: 4vlada.com/
Поки триває суд, де Андрій Таргоній є обвинуваченим у хабарництві, його звільнили з роботи з висновком – порушення прокурорської етики.
 
 
null
Поки триває суд, де Андрій Таргоній є обвинуваченим у хабарництві, його звільнили з роботи з висновком – порушення прокурорської етики
Джерело: рхівне фото «Четвертої влади» за 2015 рік 
 

Наразі справу з обвинуваченням в хабарництві експрокурора спочатку Рівненської районної, а пізніше Сарненської місцевої прокуратури Андрія Таргонія розглядає вже другий суд.

Підозрюваний продовжує подавати клопотання про відвід суддів та прокурорів, тому справу ще не почали розглядати по суті. Суд вважає, що таким чином Таргоній намагається затягнути судовий процес.

Андрія Таргонія підозрюють в тому, що він як прокурор Рівненської районної прокуратури взяв хабар за обіцянку закрити кримінальне провадження. Це сталося у 2015-му.

За 2016-2019 роки 19 суддів Рівненського міського суду не змогли розпочати розгляд справи по суті.

П'ятнадцять суддів Рівненського міського суду взяли самовідвід. Чотирьом суддям Таргоній заявив відвід, двоє з яких подавали самовідвід. Про це ми дізналися з Єдиного реєстру судових рішень.

Ще одному судді відвід заявив прокурор, бо він розглядав відвід іншій судді у цій справі. Також він приймав рішення по скарзі обвинуваченого щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Один суддя повернув обвинувальний акт прокурору, бо дійшов висновку, що в ньому відсутнє обвинувачення.

1 жовтня 2019 року Рівненський апеляційний суд ухвалою передав справу Таргонія до Кузнецовського міського суду.

Там розгляд також затягується, бо підозрюваний вже тричі подавав клопотання про відвід головуючій судді і прокурору.

11 лютого 2021 року у Кузнецовському міському суді розглядали заяву Андрія Таргонія про відвід головуючої судді Ірини Незнамової і прокурора Ігоря Півнюка.

Клопотання про відвід судді суд залишив без розгляду, бо побачив у ньому намагання затягнути кримінальне провадження. А відводити прокурора відмовив. 

Ще раніше Таргоній подавав клопотання про відвід групи прокурорів, проте суд його не задовольнив.

Інший суддя Кузнецовського суду Валерій Малков у 2020 році заявив про самовідвід, який Кузнецовський суд задовольнив.

Суддя пояснює самовідвід тим, що Андрій Таргоній подав заяву у правоохоронні органи щодо незаконності ухвали про грошове стягнення з нього, яку виніс Малков.

Також інший суд відкрив провадження у цивільній справі за позовом судді до Андрія Таргонія про захист ділової репутації та стягнення моральної шкоди.

Суд вирішив задовольнити заяву Малкова, тому що він є позивачем у іншій справі, а Таргоній – відповідачем, тож може бути упередженим. 

Нагадаємо, що 2 липня 2015 року на прокурора поскаржився рівнянин. Він розповів, що Андрій Таргоній вимагав хабар за закриття кримінального провадження.

Наступного дня прокурора затримали. У шухляді його робочого столу знайшли 12 тисяч гривень міченими купюрами. Ще 35 тисяч, за версією слідства, експрокурор взяв раніше і передав адвокату-спільнику.

Після цього Таргонію оголосили про підозру та звільнили із правоохоронних органів. Однак через три дні його випустили під заставу у 100 тисяч, а на посаді він згодом поновився.

Більше не «мамин прокурор» 

Як повідомила прессекретарка Рівненської обласної прокуратури Оксана Жужельська, прокурора Андрія Таргонія звільнили 30 червня 2020 року за наказом прокурора області.

За її інформацією, на сьогодні прокурор не поновився на посаді.

Адвокатка Андрія Таргонія Вікторія Власик каже, що її підзахисний подав позов до київського суду, щоб оскаржити своє звільнення, але суд його ще не розглянув.

Андрій Таргоній відмовився спілкуватися з журналісткою «Четвертої влади». За його словами, раніше представники агенції «писали про нього побрехеньки», тому він спілкуватися не захотів. Яка сама інформація неправдива, на думку експрокурора, він не уточнив. Це не вперше Таргоній відмовляється відповідати на запитання журналісток. Пропонуємо за тегом Андрій Таргоній переглянути інші матеріали.

За інформацією Офісу генпрокурора, на Таргонія подав дисциплінарну скаргу прокурор Рівненської області Богдан Подубинський.

У скарзі Подубинський написав, що у квітні 2019 року Таргоній подав заяву до Костопільського відділу поліції, бо на його батька нібито склали неправдивий адмінпротокол працівники підприємства «Костопількомунсервіс». У заяві Таргоній написав, що він прокурор. Тому Подубинський вважає, що Таргоній хотів скористатися своєю посадою, аби посприяти батькові.

Під час службового розслідування Таргоній це заперечив.

Він пояснив, що повідомив поліцію про відоме йому вчинення злочину. У заявах вказував свої анкетні дані, місце проживання та роботи як обов’язкові реквізити. Умисно використовувати службовий статус не хотів. Але кадрова комісія вирішила, що Таргоній порушив правила прокурорської етики і що його треба звільнити. 

Нагадаємо, що в 2014 році керівник Правого сектору в Західному регіоні Олександр Музичко на прізвисько Сашко Білий потягав Таргонія за краватку.

Через кілька днів на пресконференції Правого сектора, мати Таргонія заступилася за нього перед представниками ЗМІ. Так Андрій Таргоній отримав прізвисько «мамин прокурор».

Джерело: 
«Четверта влада»

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: 4vlada.com/