У столиці підняли питання збереження унікальної колекції Музею бурштину в місті Рівне

23.03.2021 12:34   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews
Питання збереження унікальної колекції експонатів єдиного в Україні Музею бурштину, який розташовується у Рівному, підняли народні депутати України.
 
 
«На щастя, сучасних українців об’єднує не лише боротьба з ковідом і корупцією, але й за культурну спадщину. Підтримав депутатське звернення своєї колеги по парламенту Тетяни Циби щодо збереження унікальної колекції експонатів єдиного в Україні Музею бурштину, який розташовується у Рівному, - повідомив народний депутат України Роман Іванісов. - Річ у тім, що Музей бурштину є структурною одиницею підприємства «Бурштин України», яке наприкінці минулого року було передано до сфери управління Фонду державного майна з метою подальшої приватизації. Але згідно з чинним законодавством, приватизації не підлягають музейні предмети, музейні колекції та музейні зібрання.
 
Серед експонатів музею шматки бурштину віком до 40 000 000 років, походженням з Рівненської області, найбільший з яких має вагу 2 кілограми. Крім, власне, каменів, виставлені прикраси, виготовлені з його використанням. В колекції музею - столові прибори, кераміка і вітражі, а також одяг та взуття декоровані «сонячним каменем». Тут же знаходиться і бурштинова Корона України. Ця унікальна колекція виробів з бурштину може бути цінним туристичним об’єктом не тільки Рівненщини, а й України.
 
Тому звертаємося до прем’єр-міністра України та голови Фонду держамайна вжити необхідних заходів щодо збереження колекції Музею бурштину в державній власності шляхом її передачі до державних музейних фондів».
 

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews