Тернопільські громади дізналися більше про місцеві податки та збори

26.03.2021 13:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Про встановлення місцевих податків та зборів, особливості проведення регуляторних процедур та законодавчі підстави встановлення місцевих податків та зборів говорили під час вебінару на базі Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою». Його провели, аби ознайомити учасників з процесом підготовки рішення про встановлення місцевих податків та зборів та особливостями проведення пов’язаних з цим регуляторних процедур.

Про це інформує Тернопільський РО.

На онлайн-захід прибуло близько 40 посадових осіб місцевого самоврядування, представників місцевих фінансових органів та головних розпорядників коштів місцевих бюджетів з тернопільських громад.

Зауважимо, що роль місцевих податків та зборів з кожним роком зростатиме і надзвичайно важливим є розуміння процесу підготовки рішень про встановлення місцевих податків та зборів та  проведення пов’язаних з цим регуляторних процедур.

З представниками громад працював радник Тернопільського РО Сергій Триюда. Свою роботу з громадами він розпочав з цитати Маргарет Тетчер, колишньої прем’єр-міністерки Великої Британії, про те, що немає такого поняття як державні гроші, є лише кошти платників податків.

Додамо, що згідно з дослідженнями, понад 90 % українці украй мало розуміють про податки та їх рух, але при цьому хочуть їх платити менше. Тому потрібно чимало увагу приділити в громадах роз'яснювальній роботі з мешканцями, а самі місцеві податки мають стати резервом для фінансистів. Також потрібно потурбуватися про культуру знань про податки.

Нагадаємо, що місцеві податки та збори — це податки та збори, які встановлюються органами місцевого самоврядування відповідно до законодавства, вони є обов'язковими до сплати в межах адміністративно-територіальних одиниць та зараховуються до їх бюджетів.

Експерт детальніше розповів про відповідне законодавство та податкові новації й культуру поводження з місцевими податками, а також про пошук резервів збільшення податкових надходжень. Протягом вебінару його учасники неодноразово виконували інтерактивні вправи, зокрема, перевіряли свої знання щодо податків тощо. Також він озвучив приклади у цій сфері інших областей та пояснив, як запобігти певним викликам, які пов'язані з пільгами.

Після завершення семінару можна упевнено сказати, що представники тернопільських громад покращили розуміння ролі місцевих податків та зборів у забезпеченні фінансової спроможності територіальних громад, оновили свої знання щодо законодавчих та нормативних актів, які регулюють встановлення місцевих податків та зборів, дізналися більше про важливість дотримання законодавчих вимог під час процесу встановлення місцевих податків та зборів, особливо щодо здійснення регуляторних процедур та наслідки недотримання законодавства у цій сфері та отримали навички підготовки регуляторних актів.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews