На Рівненщині презентували унікальний проєкт «Етноосвіта» (ВІДЕО)

26.03.2021 22:12   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RIVNE LIVE

На Рівненщині презентували унікальний проєкт, який має назву «Етноосвіта». Його реалізовуватиме в рамках нової програми Українського культурного фонду «Культура +» обласний центр народної творчості у співпраці з обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти та обласним молодіжним пластовим вишкільним центром.

15 березня відбулася одна із ключових подій проекту "Етноосвіта". Під час засідання Вченої Ради Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти було затверджено освітню програму підвищення кваліфікації керівників гуртків з етнопедагогіки. Програма підвищення кваліфікації розрахована на 30 годин та містить 3 змістових модулі: "Загальні засади української етнопедагогіки", "Методичні основи етнокультурної освіти", "Особливості розвитку потенціалу підлітків за допомогою пластового, скаутського методу"

Подібних  проєктів, принаймні в Рівненській області, не має, кажуть автори ідеї. «Етноосвіта» є надзвичайно актуальним проектом, адже зараз як ніколи є потреба у розширенні знань дітей та молоді про культурні надбання Рівненщини та їх використання у соціальному та культурному розвитку.

Термін «Етноосвіта» є інноваційним і передбачає залучення галузі освіти до дослідження та розвитку народної творчості дітьми та молоддю в Рівненському регіоні. Унікальність проєкту «Етноосвіта» полягає саме в формуванні сталої та осучасненої, згідно всіх освітніх норм, навчальної програми підвищення кваліфікації педагогічних працівників категорії “керівник гуртка” для стратегічного розвитку і популяризації культурних надбань регіону, залучивши педагогічну громадськість до розвитку мотивації серед молоді у напрямку народної творчості. Слід зазначити, що даний освітній процес формуватиметься на основі синкретизму програм підвищення кваліфікації педагогічних працівників та скаутської організації «Пласт».

Результатом стане навчання за програмою 60 слухачів курсів підвищення кваліфікації з категорії «керівники гуртків» та практичне застосування ними здобутого досвіду з супроводом менторів у формі таборування з мотивованою молоддю віком 14-18 років у групах на базі Рівненського обласного молодіжного пластового вишкільного центру, проведення підсумкової аналітичної зустрічі та видання дайджесту проєкту і методичних рекомендацій.

Мета проекту - дати поштовх молоді до вивчення, відтворення та самореалізації у площині автентичної народної творчості Рівненщини. Підсиленням культурної складової популяризації народної творчості стане освітня галузь, що буде застосовувати знання у галузі культури для підвищення кваліфікації педагогічних працівників, які в подальшому стануть амбасадорами, що донесуть автентичну культуру Рівненщини до учнів та молоді освітніми засобами. Головна ціль - створення апробаційної програми підвищення кваліфікації та подальше застосування отриманих знань на практиці а також популяризація серед дітей та молоді через освітні заклади нематеріальної культурної спадщини Рівненщини, історико-культурної спадщини Рівненщини.

null
 

Детальніше про проєкт розповіли заступниця директора Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Баковецька-Рачковська (на фото по центру) та ректорка Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Алла Черній (на фото справа) у програмі Про важливе з Наталею Демедюк.

Відео: RIVNE LIVE 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RIVNE LIVE