10 причин відвідати древній Збараж

08.04.2021 13:43   Опубліковано : Тетяна Думська
Джерело: TeNews

1. Збараж – одне з найдревніших українських міст Тернопільщини (після Теребовлі і Шумська), перша письмова згадка про яке, згідно історичних джерел, в тому числі Галицько-Волинського літопису, датується 1211 роком. В минулому – один із регіональних центрів періоду Київської Русі та Галицько-Волинського князівства.

2. Місто, де до наших днів збереглася ціла низка унікальних пам’яток історії та культури, серед яких замок князів Збаразьких XVII століття, костел отців бернардинів – пам’ятки культури національного значення, визнані та відомі центри туризму України.

null
Взято з сайту: https://zbruc.eu/node/86410

 

null
Взято з сайту: http://surl.li/ofma

3. Місто, де в ході Національної революції середини XVII століття під проводом гетьмана України Богдана Хмельницького відбулася найбільша битва між українськими повстанцями та польськими загонами, тривалістю більше шести тижнів, яка стала однією з важливих віх боротьби за незалежність України.

null
Взято з сайту: http://surl.li/ofmi

4. Місто, в якому 5 разів побував із своїми загонами Богдан Хмельницький, під мурами замку якого в році загинув його славний сподвижник Нестор Морозенко, був поранений легендарний Іван Богун, при облозі якого в 1649 році полягло тисячі борців за волю України.

null
Взято з сайту: http://surl.li/ofmq

5. Місто, в якому неодноразово побував геніальний український письменник, поет, філософ та громадський діяч Іван Якович Франко, пам’ятник якому можна побачити в центрі міста.

null

6. Місто, в якому народився і проживав легендарний провідник ОУН міста Львова,організатор і перший командир УПА на Волині, командир УПА-Північ Дмитро Клячківський ( Клим Савур) – борець за державність України в 30-40 роках XX століття, пам’ятник якому височить на одній з площ.

null

7. Місто, мешканці якого взяли активну участь у боротьбі за незалежність кінця XX століття, де на початку 90 -х років побували визначні поети та громадські діячі сучасності Дмитро Павличко та Іван Драч, відвідали Президенти України Леонід Кучма та Віктор Ющенко.

null

8. Місто, в якому народився, вчився виростав Герой Революції Гідності, герой Майдану, Герой України Устим Голоднюк, пам’ятник якому, а також його соратнику, наймолодшому Герою Небесної Сотні Назару Войтовичу, можна побачити на одній з площ.

null
Взято з сайту: http://surl.li/ofou

9. Місто, в якому народився, вчився і виростав сучасний шоумен, телеведучий, громадський діяч, волонтер Сергій Притула – людина з феноменальним почуттям гумору, активною життєвою позицією, український патріот.

null
Взято з сайту: http://surl.li/ofpk

10. Місто, в якому розташований центральний офіс Національного заповідника “Замки Тернопілля” – унікальної пам’яткоохоронної установи України, у підпорядкуванні якої 11 замків у трьох районах Тернопільщини, серед яких Збаразький замок – центр туризму, в якому працюють більше 20 виставкових залів, ресторан “Легенда”, готель “Гетьман”.

null

Володимир Чайка, 
заступник з наукової та масово-освітньої роботи
Національного заповідника «Замки Тернопілля»


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews