Викладач із Чорткова створює з паперу дивовижні макети

09.04.2021 19:13   Опубліковано : Ліля Костишин
Джерело: TeNews

Викладач комп’ютерних технологій ДНЗ «Чортківське вище професійне училище» Віктор Дудяк виготовляє паперові макети храмів, замків, літаків, кораблів, лицарських обладунків тощо. Це хобі супроводжує його ще з дитячого садка. Точніше, Віктор із ним народився, адже його батьки — архітектори.

Деталі перших саморобок хлопець перемальовував під копірку із журналу «Юний технік» і клеїв собі забавки. Проте після закінчення школи обрав фах інженера комп’ютерних систем і мереж.

Навчався в Гусятинському коледжі, а відтак — у Тернопільському технічному університеті ім. І. Пулюя. Свого часу вів гурток програмування на станції юних техніків у Чорткові. Тоді й повернувся до свого хобі.

null

Однією з перших серйозних робіт вважає точну паперову копію лемківського храму в селі Пастушому, збудованому за проєктом свого батька Богдана Дудяка. Нині макет церкви зберігається в музеї лемківської культури у Монастириській. А в храмі Зіслання Святого Духа, що в Заводському поблизу Чорткова, зберігають макет своєї святині, який їм подарував Віктор Дудяк. 

На початках праці в училищі Віктор Богданович викладав іще й трудове навчання. На цих уроках почав залучати учнів до виготовлення макетів. Чортківці, мабуть, і досі пам’ятають, як хлопці в лицарських обладунках влаштовували турніри в центрі міста, гуляли, привертаючи до себе увагу. Чотири комплекти цих обладунків — од шоломів до нарукавників — Віктор Дудяк зі своїми учнями створили із… паперу на основі 3D-моделі. За допомогою спеціальної програми роздрукували деталі на папері, надрукували, вирізали, склеїли, обклеїли чорним та сірим армоскотчем.

null

 

null

Бувало, виготовляли і джойстики для смартфонів, і модну сукню з паперу для учасниці конкурсу краси, і хатинку хобіта, і копії відомих будівель Чорткова. Макет однієї, каже, можна зробити за тиждень, якщо з ранку до вечора займатися тільки цим.

До речі, всі вироби викладач створює з картону, паперу, столових серветок, гіпсу, пластиліну, шпаклівки, але як же вони обманюють зір! Відразу й не скажеш, із чого саме виготовлена та чи інша дивовижа.

null

 

null

Певний час Віктор Дудяк сидів за вчительським столом на «залізному» троні з «Гри престолів». Віктора Богдановича навіть почали називати «паперовим королем», хоча на вигляд трон ніби кований із металу. Та напередодні відкритого уроку його занесли до бібліотеки й звідти він до класу вже не повернувся.

Останніми роками Віктор відводить за своїм хобі душу на дозвіллі, бо рук потребують іще й господарка в селі, город, сад. Клеїть переважно для своїх трьох дітей — навіть їхній кіт мешкав у картонній хатинці! Сам вигадує і виготовляє для дочок і сина настільні ігри.

«Найбільше мені подобається «бавитися» дрібними моделями, — розповідає, демонструючи чотирисантиметрові кораблики — мініатюрні копії справжніх. — Я їх склеїв для гри «Oak & Iron». Виготовлення фігурок, що позначають військову техніку і солдатів, для ігор настільного «Варгейму» — найбільш трудомістка праця».

Баталії «Варгейму» стали приводом і для «зведення» англійського замку, аби паперові солдати мали що штурмувати. Цей замок склеєний із спеціального макетного картону, який має назву «пивний». На шпакльовані стіни Віктор переносить із допомогою кальки малюнок, що нагадує текстуру каменя, видряпує стики між ним і розмальовує. Предмети інтер’єру для залів, кімнат і коридорів теж будуть картонними. 

null

 

null

Це не перший замок Віктора Дудяка. Він свого часу створив точну копію Чортківського. Запропонував його місцевому музею, та оскільки він уже роками перебуває в стадії ремонту, від макета там відмовилися. Відтак Віктор Богданович подарував його музею-їдальні «Pan Czartkowski».

А ще Віктор Дудяк розробляє логотипи, буклети, 3-D моделі різних архітектурних об’єктів, знімає рекламні відеоролики, пише програми для комп’ютера і смартфона. Крім цього, він електрик, будівельник, лицювальник-плиточник…

Іще одне його хобі, чи то пак місія — вивчення родоводу й укладення родинного дерева, що сягає корінням Лемківщини, українських Карпат, східних теренів України. Створює Віктор і герби.

Ліля КОСТИШИН, фото авторки і з фейсбук-сторінки Віктора ДУДЯКА.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews