Мешканці громади на Тернопільщині обурені величезним податком на розкіш

23.04.2021 13:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Номер один

Уже кілька років, як в Україні запроваджено так званий податок «на розкіш», тобто на великі об’єкти житлової і нежитлової нерухомості, які перевищують встановлений законодавством ліміт. Розмір цього податку встановлює орган місцевого самоврядування. На думку жителів Скалатської громади, цей податок у них надто великий і його варто було б зменшити.

– Скалатська міська рада встановила податок за нежитлову нерухомість на 2021 рік у розмірі 30 грн./кв. м для фізичних та 60 грн./кв. м для юридичних осіб Скалатської ОТГ, а з грудня 2021 року вона становитиме відповідно 32,5 для фізосіб та 65 грн./кв. м для юросіб. Лондон «віддихає» – у Скалаті податки вищі. Про Київ чи Тернопіль, то навіть не говорю, вони далеко позаду Скалата! Чим думали місцеві депутати, чи вони хоч вміють порахувати те, за що проголосували? У більшості випадків сума податку виходить вища, ніж вартість приміщень, – написав у групі «Життя в Скалатській громаді 24/7» відомий місцевий фермер та громадсько-політичний діяч Ігор Дацків.

Зауважимо, що відповіді рішення по оподаткуванню були прийняті депутатами Скалатської міської ради попередньої каденції, деякі з яких пройшли знову в раду. «Надіюсь теперішнім депутатам вистачить здорового глузду, щоби це відмінити та виправити», – додав пан Дацків.

Нагадаємо, податок нараховують та сплачують за площі нерухомості, що перевищують встановлений  законодавством ліміт, на який зменшується база оподаткування  об’єкта житлової нерухомості.

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. м;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 120 кв. м;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), — на 180 кв. м.

До прикладу,  якщо площа квартири 95 кв. м, то податок буде нараховано за 35 кв. м.

Варто сказати, що Ігоря Дацківа називають «легендою» Підволочиського району, пов’язане це з його професійною та громадсько-політичною діяльністю. Багатьом відомо про його успішну фермерську діяльність, люстрацію та протистояння прокурорсько-поліцейській системі та «хоптянівській мафії» на Тернопільщині. У 2019 році він балотувався до Верховної Ради України по 164 виборчому округу. В один з вечорів близько 20-ї години у Скалаті на нього було здійснено напад озброєними «тітушками». Невідомі особи озброєні пістолетом заблокували автомобіль на якому рухався Ігор Дацків. Згодом вони почали наносити йому удари в голову та по тулубу, намагаючись спровокувати його на бійку та погрожували йому вбивством. На щастя, все обійшлося…


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Номер один