Збереження культурної нематеріальної спадщини Дубровицького краю - головне завдання громади

24.05.2021 14:39   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

«Фахова майстерня» для працівників сфери культури в рамках проєкту "АРТ-громада" за підтримки Українського культурного фонду відбулася у Дубровицькій територіальній громаді. Проект реалізують у співпраці телеканал «Сфера» та Рівненське  регіональне відділення Асоціації міст України. 

null
 

«Фахова майстерня» у Дубровиці зібрала фахівців культурної сфери новоствореної громади.  Експерти у сфері децентралізації та розвитку креативних індустрій розповіли учасникам про основні зміни та правові аспекти діяльності закладів культури в нових умовах. Нині Дубровицька громада проходить шлях реорганізації усієї культурної сфери, адже до міста приєдналися села,  тому питань виникає чимало – зазначила виконавча директора Рівненського РВ АМУ Тетяна Грещук.  

Голова громади Богдан Микульський розповів – «Ми справді нині проходимо не простий шлях. Адже громада одночасно працює у різних напрямках у значно більшому форматі.   У нас багато культурних комунальних закладів  в місті і в селах. Ми маємо музичну школу, бібліотеки, будинки культури, багато різних аматорських колективів. Та найголовніше – у нас є свої майстри, які творять сучасну культуру та зберігають нашу історію. Тому наше завдання – зберегти та допомогти» - зазначив Богдан Микульський.

null
 

 

null
 

Галина Ковальчук начальниця відділу регіонально-культурної політики управління культури і туризму Рівненської ОДА  нагадала про особливості Дубровицького краю. «Тут, потрібно особливу увагу звернути на ремесла та звичаї, які збереглися. Адже саме на Дубровиччині збереглися відомі нам - водіння Куста, Серпанок, Дудка викрутка, унікальний поліський спів – Солоспів, ткацтво.  У вас мають бути не тільки дозвіллєві заклади, а вони мають бути центрами дослідження та вивчення культурних традицій та ремесел», – наголосила Галина Ковальчук.

Експертка з фінансових питань Людмила Кушнер дала поради щодо  фінансування закладів культури, які є джерела фінансування та як шукати додаткові можливості. Адже саме фінансове забезпечення закладів та установ культурної сфери – є найбільш проблемними питаннями для кожної громади яка об’єднала навколо себе багато сіл.

Експерт проекту з правових питань Василь Курилас наголосив - варто робити усе зважено, створювати сучасні центри надання культурних послуг, але таким чином щоб усе населення мало доступ до культурних інституцій та послуг.

Директорка Рівненської обласної універсальної бібліотеки Валентина Ярощук особливу увагу звернула на  організацію надання бібліотечних послуг в умовах децентралізації. «Бібліотека на селі – це культурний осередок, який нині виконує ще й соціальну функцію. Потрібно  регулярно поповнювати бібліотечний фонд новими книгами та виданнями для людей різного віку, організовувати тематичні зустрічі, вечори, і звісно залучати грантові кошти. Бібліотеки мають працювати на 500-800 людей, і не кілька години на тиждень, а регулярно.»

Креативна лекторка проекту, PR-менеджерка культурних проектів  Руслана Броновицька  розповіла про посилення інтеграції культури в щоденні громадські, освітні та соціальні практики. Розвиток міжгалузевої співпраці задля зростання  креативного потенціалу країни. Презентувала проект  «Етноосвіта» за підтримки УКФ.  Тема яка піднімається у даному проекті є близькою для Дубровицької громади, окремі майстри також є учасниками проекту.

Після теоретично-навчальної частини учасники зустрічі відвідали Свято Вишиванки у Дубровиці, музичну школу, заклад культури в с. Крупове, Центр історії ткацтва «Серпанкове розмаїття» . Спланували подальшу роботу в рамках проєкту. Адже надалі спільно з журналістами  телеканалу «Сфера»  менеджери культури розкажуть та покажуть свої напрацювання у однойменній телепрограмі «ART-громада».

Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках проєкту «ART-громада» за підтримки УКФ

PR-менеджерка проєкту Олена Семенович (Ковтунець)

Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews