У Зарічному обговорили перспективи розвитку сфери культури

14.06.2021 16:53   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

Менеджери культури у Зарічненській територіальній громаді  відвідали «Фахову майстерню» в рамках проекту «АРТ-громада» за підтримки  Українського культурного фонду.

Партнерський проект реалізують телеканал «Сфера» та Рівненське  регіональне відділення Асоціації міст України. 

null
 

Фахівці у сфері децентралізації та розвитку креативних індустрій розповіли учасникам заходу про основні зміни та правові аспекти діяльності закладів культури в нових умовах.

Голова громади  Богдан Квачук наголосив – реорганізація закладів культурної мережі триває, у Зарічненській громаді є потужна бібліотечна мережа – 21 бібліотека, клубна мережа – 26 закладів, КЗ «Дитяча школа мистецтв» та КЗ «Краєзнавчий музей».

Експерти з питань бюджету та правових питань проаналізували законодавство щодо реорганізації та бюджетування сфери культури. Надали свої фахові рекомендації та роз’яснення законодавчих актів, як їх застосовувати на практиці.

Начальниця відділу регіонально-культурної політики управління культури і туризму Рівненської ОДА Галина Ковальчук розповіла про нову модель організації центру надання культурних послуг, нагадала  які платні послуги можна запровадити, і які головні завдання стоять перед такими установами. Водночас наголосила – «Не поспішайте затверджувати базову мережу адже методика ще не прописана, тому  просто плануйте, рахуйте та зведіть усі показники, а мережу затвердите вже у наступному році. Визначіть базові заклади культури та збережіть творчий колектив та методистів» -  наголосила Галина Ковальчук.

Валентина Ярощук  директорка Рівненської обласної універсальної бібліотеки звернула увагу  на  організацію надання бібліотечних послуг в умовах децентралізації – «Перегляньте вашу бібліотечну мережу. У вас є багато людей які працюють на 0,75 ставки, а це не вигідно ні громаді ні людям. Тому спільно з бухгалтером та економістом усе підрахуйте. Ми і надалі будемо підтримувати діджиталізацію, музейну справу. У бібліотеках створюйте музейне середовище – розповідайте про ваших односельчан» -  розповіла Валентина Ярощук.

Руслана Броновицька  креативна лекторка проекту, PR-менеджерка культурних проектів на Рівненщині розкрила тему як нині відбувається розвиток міжгалузевої співпраці задля зростання креативного потенціалу країни, як фестивальна діяльність - сприяє залученню туристів у громаду та регіон. Особливо це потрібно впроваджувати у сільських територіях, проводити локальні автентичні фестивалі, та головне берегти свою історію та культуру. 

По завершенню теоретичної частини учасники навчання відвідали заклади культури Зарічненської територіальної громади. Під час роботи відвідали  Краєзнавчий музей, Будинок культури, Бібліотеку та Дитячу школу дітей. 

null
 

 

null
 

Роботу фахової майстерні підсумувала модераторка заходу виконавча директорка Рівненського РВ АМУ Тетяна Грещук. Шляхом обговорення визначили основні напрямки розвитку культурної галузі громади, експерти надали відповіді на запитання учасників навчання.

Спланували подальшу роботу в рамках проекту. Невдовзі спільно з журналістами  телеканалу «Сфера»  менеджери культури розкажуть та покажуть свої напрацювання у однойменній телепрограмі «ART-громада».

 

Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках проєкту «ART-громада» за підтримки УКФ

PR-менеджерка проєкту Олена Семенович

Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews