Українські суди гальмують боротьбу з корупцією

16.06.2021 16:38   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews
На засіданні антикорупційного комітету заслухали голову НАЗК Олександра Новікова із презентацією щорічної доповіді щодо реалізації засад антикорупційної політики у 2020 році.
 
За його словами, у питанні запобігання і боротьби з корупцією Україні є, чим пишатися. У світовому рейтингу зі зниження рівня корупції Україна піднялася на 9 позицій завдяки плановій і ефективній роботі. Це підтвердили і експерти НАТО, стверджуючи, що ми максимально наблизилися до стандартів.
 
null
Фото з мережі Інтернет
 
Про це повідомив народний депутат України, голова підкомітету з питань антикорупційної політики в економічній сфері Комітету ВРУ Роман Іванісов:
 
«Створено повний спектр усіх необхідних антикорупційних органів. Сформовано повний комплекс (одних з найкращих у світі, до речі) IT-інструментів: Прозорро, реєстр політичних партій, реєстр декларацій. Тепер ми повинні правильно використати всі ці інструменти для реальної боротьби з корупцією і запобігання.
2020 рік був найбільш проривним: завдяки спільній роботі антикорупційних органів вдалося відшкодувати майже 2 млрд грн, з яких 1 млрд - державним підприємствам, - стверджує пан Новіков.
Спеціальною антикорупційною прокуратурою за минулий рік скеровано позовів на 7! млрд грн.
Минулий рік став першим повноцінним роком роботи Вишого антикорупційного суду, де є вже десятки вироків з реальним позбавленням волі.
 
Антикорупційна експертиза актів уряду та законопроектів, які ми робимо у Верховній Раді, за словами Олександра Новікова, врахувала близько 90% зауважень!!! А значить, ми попередили велику кількість корупційних злочинів, і це є найбільш ефективний спосіб запобігання! Це реальний результат нашої спільної з НАЗК роботи.
 
Але найбільше зі слів голови НАЗК мене вразила (в поганому розумінні цього слова) статистика по судах. З понад 5 тисяч проваджень, місцеві суди розглянули лише 1,3 тис. Це лише 25% відсотків справ. При чому, 15% з цих справ закриті за спливом терміну, і корупціонери не отримали жодного покарання.
Водночас, 95% вироків - це лише штраф у декілька сотень гривень!!! З позбавленням волі засуджено лише 2,5%, з них заборону обіймати державні посади отримали лише у 14%.
 
Мене шокували ці цифри, але недаремно громадяни нашої країни з року в рік визнають українські суди найкорумпованішими органами! З такими результатами - це не дивно!
Олександр Новіков відзначив важливість прийняття законопроекту національної антикорупційної стратегії як реального запобіжника вчинення корупційних дій посадовцями. Над чим і працюємо!»
null
Фото з мережі Інтернет

 

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews