«Не дозволимо знищити школи у громаді», - Заставецький про закриття шкіл на Підгаєєчині

17.06.2021 20:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

На Підгаєччині керівництво громади на черговій сесії просить депутатів закрити три школи. Які настрої у депутатів стосовно непростої задачі, ми запитали у голови фракції «За Майбутнє»  у Підгаєц’ькій міській раді, Петра Заставецького.

- Петре, як буде зі школами? Депутати готові закривати їх?

- Я не можу говорити за усіх депутатів міської ради, але наша фракція обговорює це питання вже не один тиждень. Справді, завдання не з простих. Освіта має бути якісною, умови навчання повинні  відповідати стандартам, а на це все потрібні кошти. До депутатів звертаються із пропозицією закрити три школи на підставі нестачі фінансування навчальних закладів.

- Ви будете голосувати за закриття?

- Наша фракція складається із трьох депутатів, двоє з яких – вчителі. На фракційному обговоренні даного питання одноголосно було прийняте рішення не підтримувати відповідну ініціативу керівництва міської ради.

- А як тоді існувати школам, якщо на їх утримання немає коштів?

- Я дуже хочу, щоб у розмовах із людьми оперували цифрами, а не гаслами. З однієї сторони звучать фрази «нема грошей – треба закривати», а з іншої – «нема школи – нема села». Так питання не вирішуються. Якщо закрити три школи, які пропонує керівництво громади (Бронгалівську ЗОШ І-ІІ ст., Юстинівську  ЗОШ І ст., Волицьку ЗОШ І ст.) –  економимо 600-700 тисяч гривень. Нестача в освітній сфері сьогодні становить близько п’яти мільйонів гривень. Хіба закриття цих шкіл врятує ситуацію?

- Де ж тоді брати кошти?

- На зустрічі із головами фракцій та міським головою я запитав, де планують взяти необхідні фінанси. Якщо зможуть знайти чотири мільйони гривень, тоді, можливо, знайдеться ще 700 тисяч, щоб не закривати три школи. Відповіді не отримав.   

- Чи реально знайти гроші, щоб покрити нестачу та вберегти школи від закриття?

- Це стараюся донести керівництву від першої сесії міської ради. Пропонував не при             ймати бюджет у існуючі редакції, де понад 11 мільйонів заклали на фінансування заробітної плати працівникам міської ради. Виступав також проти формування деяких відділів та посад. Більшість із них створювалися з метою дати «своїм» людям роботу. До прикладу –  посада завідувача господарством (завгосп). Сумніваюся, що є стільки роботи, щоб виділяти цілу ставку. Візьмемо мінімальну зарплату в 6 000 грн, помножимо на 12 місяців – маємо 72 000 грн в рік. Додаймо премії, відпускні та лікарняні – сума стає ще більшою. А якщо таких людей, які працюють не за мінімальну зарплату – 5-7,  то очевидно, які суми назбируються за рік. Якщо хочемо економити –  то варто це робити від самого початку існування громади. На дітях заощаджувати точно не треба! Про що, думав міський голова в грудні 2020 року, коли собі та заступникам нараховували зарплату понад 30 тисяч гривень кожному?

- У вас в громаді дорого коштує утримувати міську раду, так?

- Недешево, справді, коштує утримувати такий великий штат працівників міської ради. На минулих сесіях ми затверджували перерахунок між статтями бюджету. Біля одного мільйона ми вже додали на утримання міської ради. Якщо вклали б ці кошти в освіту – тоді це дозволило б профінансувати три школи, які сьогодні хочуть закрити.

- А як бути з умовами в школах, якщо такі не відповідають стандартам?

- На це питання взагалі не хочеться відповідати. Керівництво громади від початку своєї роботи «наводить лад» в кабінетах міської ради, проте скільки б за ці кошти можна було зробити в школах? Чомусь умови в навчальних закладах нікого цікавлять, а якщо виникає проблема, тоді єдиним варіантом є їх закрити. Саме тому депутати нашої фракції не будуть голосувати за закриття шкіл. Ми старатимемося усіма силами відстоювати право на доступну освіту в кожному селі і нікому не дозволимо знищити школи в громаді!


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews