Троїцький собор в Почаєві на фото 1912 року

02.07.2021 13:43   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

На фото 1912 року можна побачити, як виглядав Троїцький собор Почаївської Лаври на Тернопільщині. Храм почали будувати в 1906 році, а завершили будівництво у 1912 році. Тому на кадрах можемо побачити новий храм.

З історії храму відомо, що фундамент собору заклали раніше, у 1899 році, проте будувати почали лише у 1906 році. Ініціатором побудови святині був священноархімандрит Лаври архієпископ Антоній. Автором проєкту був архітектор Олексій Щусєв. Будівничий взяв за приклад зразки новгородсько-псковської архітектури.

Собор розписував лаврський художник ієродиакон Дамаскін (Малюта). Але через Першу світову війну розписав тільки притвор, вівтар храму, частково південну і західну стіни.

У 1970-х роках місцеві іконописці за ескізами художників Щербакова і Фролова завершили розпис храму. У 1990-і роки храм відреставрували та позолотили купол.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: e-bay.de


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews