Як виглядала корона королеви Бони Сфорци?

03.07.2021 13:43   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Історія Тернопільщини, зокрема міста Кременця, тісно пов’язана з постаттю неаполітанської принцеси Бони Сфорци д’Арагон, яка була другою дружиною польського короля Сигізмунда І Старого. З біографії цієї правительки відомо, що походила вона від міланських герцогів. Її батьками були Іван Галеацці Сфорци та Ізабелла Арагонська. За національністю вона була наполовину італійка та іспанка. Одружившись із Сигізмундом І, вона отримала у 20-річне володіння ряд міст, аж до 1556 року, серед яких був і Кременець, який в 1536 році Сигізмунд передав у вічне володіння дружині. Сьогодні згадкою про королеву Бону, в Кременці так називають гору.

За легендами вважається, що королева ні разу не приїжджала до Кременецького замку, проте цей факт ще вимагає уточнення.

Досить цікавим фактом є те, що на Поділлі певний період знаходилась весільна прикраса королеви Бони. Мова йде про діамантово-рубінову весільну діадему королеви Бони Сфорци (1494-1557). Прикраса була виготовлена неаполітанським майстром.

Весільний вінок складається з квітів із золотої пластини, прикрашених дорогоцінними каменями багатьох кольорів та перлами. Молода Бона носила цю діадему у волоссі під час свого весілля в Неаполі, а потім в Кракові.

В XVII ст. діадема зберігалась в домініканському монастирі в Підкамені на Поділлі (120 км на схід від Львова). Післі Першої світової війни прикрасу перевезли до Кракова, де вона  донині зберігається у домініканців на вулиці Столярській, 12.

Про легенди, пов’язані із постаттю королеви Бони можна прочитати в нашій попередній публікації

Тетяна Яцечко-Блаженко

null
Весільна корона королеви Бони Сфорци

 

null
Королева Бона Сфорца

 

null
Гора королеви Бони в Кременці, 1927 р.

 

null
Руїни Кременецького замку на горі Боні, 1930 р.

Джерело фото: www.polona.pl


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews