Як правильно оформити покупку або продаж землі

04.07.2021 14:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: AgroTer

На відміну від інших договорів про продаж нерухомості, для землі Кабмін затвердив окрему процедуру, згідно з якою і набувач ділянки, і його власник перевіряються на відповідність вимогам 130-ї статті Земельного кодексу України.

Якщо йдеться про відчуження землі фізичній особі, то нотаріус зобов’язаний буде перевірити особу і громадянство набувача, з’ясувати чи не застосовувалися до покупця санкції РНБО, які забороняють купувати землю сільськогосподарського призначення.

Крім того, нотаріус встановить загальну площу землі у власності набувача, а також запропонує вказати джерело походження коштів на покупку бажаної ділянки.

За результатами перевірки буде складено протокол, завдяки якому стане ясно, чи відповідає набувач вимогам закону.

Щоб не було нестерпно боляче, до угоди рекомендують готуватися заздалегідь.

За місяць до укладення, до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно необхідно внести відомості про майбутній продаж.

Таким чином особи, що мають переважне право придбання землі, будуть проінформовані заздалегідь.

Крім цього, варто переконатися, що ділянка зареєстрована у Державному земельному кадастрі та Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Не лінуйтеся перевірити коректність внесених даних.

У відомостях і документах Державного земельного кадастру нерідко зустрічаються технічні помилки: відсутність даних про ділянку, невідповідність площі, невірні відомості про власника та багато іншого.

Все це може, і швидше за все, виявиться, головною перешкодою для укладення договору.

Не забудьте також провести експертну грошову оцінку відповідної ділянки.

Врахуйте, що оплата за договором здійснюється лише в безготівковій формі, а тому банківськими рахунками учасникам угоди краще б обзавестися заздалегідь.

Наостанок раджу взяти до уваги, що можливе визнання неконституційним закону, який дозволить продавати землю, на вже укладені угоди не вплине жодним чином. Рішення Конституційного Суду України поширюють свою дію лише на майбутнє.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: AgroTer