«Фахова майстерня» для менеджерів культури відбулася у Сарненській ТГ

15.07.2021 17:35   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

 

«Фахова майстерня» для менеджерів культури відбулася у Сарненській міській територіальній громаді за підтримки Українського культурного фонду в рамках проекту «АРТ-громада». Даний проект реалізують телеканал «Сфера» та Рівненське  регіональне відділення Асоціації міст України. 

Відкриваючи навчання виконавча директорка Рівненського РВ АМУ Тетяна Грещук розповіла про причини реалізації проектів у сфері культури, та які результати вже помітили експерти. «Головне завдання проекту «АРТ-громада» - допомогти методично громадам Рівненщини сформувати оптимальну мережу сфери культури та провести реорганізацію інституцій культури. Після теоретичної частини телеканал Сфера підготує телепрограму про культурні інституції громади у програмі «АРТ-громада» - розповіла Тетяна Грещук.

Керівник управління культури, туризму, молоді та спорту Сарненської громади Едуард Раковець наголосив – « Коли ми стали територіальною громадою, однією з найбільших в області  у нас було завдання – зберегти сферу культури та усю мережу закладів, то нині у нас завдання змінилося – розвивати культурну мережу згідно фінансових можливостей громади.»

Експертка проекту з фінансових питань Людмила Кушнер дала поради щодо  фінансування закладів культури, які є джерела фінансування та як шукати додаткові можливості. Адже саме фінансове забезпечення закладів та установ культурної сфери – є найбільш проблемними питаннями для кожної громади яка об’єднала навколо себе багато сіл.

Експерт проекту з правових питань Василь Курилас наголосив – роз’яснив основні акценти правових питань в період реорганізації. Профільне Міністерство працює також над нормативними документами, але за громадами не завжди встигає, тому потрібно регулярно вивчати зміни у законодавстві.  Варто робити усе зважено, створювати сучасні центри надання культурних послуг, але таким чином щоб усе населення мало доступ до культурних інституцій та послуг. Навів успішні кейси інших громад, як вони розвивають різні напрямки діяльності.

Про організацію надання бібліотечних послуг в умовах децентралізації розповіла Світлана Ступницька провідний методист Рівненської обласної універсальної бібліотеки. Бібліотечна мережа у Сарненській громаді розвинута доволі добре, бібліотеки впроваджують сучасні методи роботи та реалізують чимало культурно-освітніх проектів, таку ж практику потрібно впроваджувати і у сільських бібліотеках. 

Креативна лекторка проекту Оксана Ігас презентувала діяльність культурної інституції поза бюджетом громади. Успішний кейс розглянула на прикладі громадської організації «Нація Талантів» та креативної території ARTMODELS. Нині креативна територія це різні напрямки роботи, які орієнтовані на творчих та активних рівнян та українців в цілому.  Свою увагу Оксана Ігас зосередила на  творчій колаборації  талановитих людей, які народжують нові творчі проекти – модний журнал, школа розвитку, театр моди, родинні фестивалі, модні покази, перфоменси та багато інших подій. У творчому процесі завжди треба цінувати людей – митців, акторів, педагогів, тоді усі навколо будуть тягнутися до творчої взаємодії. 

До «Фахової майстерні» долучилася Віта Костюк  голова ГО «Агенція розвитку громад «Інтонація змін». Вона розповіла як мотивувати молодь розвивати культуру в громаді та яка роль молодіжних рад у розвитку культурної сфери та креативних індустрій. «Ми маємо хороші реалізовані проекти з бібліотекою за підтримки IREX. Свого часу створили жіночу громадську організацію з метою залучати додаткові кошти на розвиток громади, для допомоги населенню і соціально незахищеним.  Щоб жінки включалися в громадську діяльність, потрібно розвивати самих жінок і прищеплювати їм соціальну відповідальність» -  розповіла Віта Костюк.

Після теоретично-навчальної частини учасники зустрічі разом з експертами відвідали Будинок культури «Сузір’я», підлітковий клуб «Юність» - там ознайомились з роботою творчих колективів та творчих дітей.  У Сарненському історико-етнографічному  музеї  оглянули експозиції, та обговорили перспективи розвитку даної інституції.   

Менеджери культури спільно з експертами спланували подальшу роботу в рамках проекту. Адже невдовзі спільно з журналістами  телеканалу «Сфера»  менеджери культури розкажуть та покажуть свої напрацювання у однойменній телепрограмі «ART-громада».

Повідомляє Рівненське РВ АМУ в рамках проєкту «ART-громада» за підтримки УКФ

PR-менеджерка проекту Олена Семенович (Ковтунець)

Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews