Парк у селі Рай на Тернопільщині спроектував виданий польський садово-парковий дизайнер

25.07.2021 00:40   Опубліковано : Оксана Горобець
Джерело: TeNews

Ландшафтний дизайн парку в селі Рай на Тернопільщині створював виданий польський садово-парковий дизайнер Валеріан Кронненберг. Він був один із найвидатніших будівничих паркових ансамблів на переломі ХІХ і ХХ ст. (1859, м. Правда, Польща-27.11.1934, м. Варшава). Валеріан Кронненберг спроектував і заклав близько 300 парків. Про це розповідають працівники музею Книги у Бережанах.

Читайте також

У парку «Соснина» у Шумську встановили альтанку, лавки з навісом і майданчик для сортування сміття
До кінця року у Чорткові облаштують скейт-парк
Грабову алею на проспекті Злуки взяли під опіку люди «золотого віку»

«У селі Рай біля Бережан у 1892 р. Валеріан Кронненберг зробив кардинальну реконструкцію ландшафтного парку площею 16,8 га (на кшталт «Софіївки», закладеного 1760 року і розширеного 1816 р.) , перетворивши його в типовий англійський парк, існуючий в гармонії з природним ландшафтом: на розчищеній від сухостою та самосіву площі 11,2 га з’явилися два ставки з острівцем, фонтани і штучні водоспади, влаштовані завдяки існуючим тут джерелам, встановлено скульптури античних героїв. У ставках плавали лебеді, а у воді юрмились декоративні риби – один із ставків завдяки чистоті води служив природним акваріумом. Пізніше тут розводили форель для потреби знаті. Одночасно закладено й зимовий сад з тропічними деревами в діжках. У теплицях вирощували апельсини, лимони, камелії. Діжки з цими рослинами на літо виносили надвір», - кажуть працівники книгозбірні.

Фото - Музей Книги

null
Фото з мережі Інтернет
null
Фото з мережі Інтернет
null
Фото з мережі Інтернет

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews