Ліля Костишин

Ліля Костишин

журналіст, літераторка, газета "Вільне життя"

Тридцять днів тернополяни читали вірші тридцяти поетів

11.08.2021 11:55   Автор : Ліля Костишин
Джерело: TeNews

У Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці завершився відеомарафон «Шлях серця», присвячений 30-річчю Незалежності України. Понад пів тисячі віршів тридцяти поетів Тернопільщини прочитали майже 440 осіб. Відеоролики бібліотекарі розміщували на своєму ютуб-каналі й на платформі «Прочитай. Книгозбірня» у Фейсбуці.

Ідея марафону належить очільникові Тернопільської обласної організації Національної спілки письменників України Олександрові Смику. Він і запропонував перелік авторів, серед яких і молоді, й зрілі, й класики літератури рідного краю, котрі вже у вічності.

Читайте також

У бібліотеці читали вірші грузинською та українською мовами, співали пісню про "Суліко"
«Тернопіль. 1991. Завтра була Україна» – цикл діалогів з учасниками подій, що передували проголошенню Незалежності (Відео)
У Борщеві на Тернопіллі читали вірші чотирма мовами
Тернопільські поліцейські продекламували поезії великого Шевченка (Відео)

За словами завідувачки відділу міського абонементу Віри Горошок, схожі поетичні марафони відбувалися в книгозбірні не раз і були присвячені творчості Лесі Українки, Тараса Шевченка, Івана Франка, Всесвітньому дню поезії. Але «Шлях серця» — найбільш тривалий проєкт.

«Наймолодшій учасниці марафону Соломійці Животик п’ять років, найстаршому Ігорю Олещуку — 90, — розповідає Віра Горошок. — Загалом було прочитано понад пів тисячі поезій, адже багато хто читав по два-чотири вірші. Серед найпопулярніших авторів — Олександр Смик, Олег Герман, Володимир Вихрущ, Михайло Левицький, Борис Демків, Степан Сапеляк… Найбільше учасників прочитали поезію Ганни Костів-Гуски — понад 120 відео».

Активну участь у марафоні взяли Тернопільський міський осередок «Просвіти», журналістська спільнота, науковці, освітяни, медики, адміністрація та понад п’ятдесят учнів Тернопільської спеціалізованої школи №7 із поглибленим вивченням іноземних мов.

«Куратор проєкту «Карітас Тернопіль» для молодих людей з інвалідністю Тарас Пастушенко привів п’ятеро своїх підопічних, — каже Віра Горошок. — Ми дібрали для них вірш на п’ять строф, кожен прочитав по одній. Це далося непросто і водночас стало для них святом. І ми зрозуміли, що тільки заради цих п’яти читців проєкт варто було реалізувати».

Аби змонтувати відеоролики і розмістити їх на ютуб-каналі, бібліотекарям доводилося працювати без вихідних і без обіду, проте вони стверджують, що емоційно віддалися марафону й залюбки повторили б його. Кажуть, що чимало тернополян, котрі долучилися до проєкту, відкрили для себе книгозбірню як дозвіллєвий простір і поповнили когорту її читачів.

(Фото із архіву книгозбірні)

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет
null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews