Оксана Горобець

Оксана Горобець

журналіст, блогер

Сільський хор із Тернопільщини понад 100 років тому першим виконав пісенний твір «Ще не вмерла Україна»

13.08.2021 20:23   Автор : Оксана Горобець
Джерело: TeNews

Знаменитий стоголосий хор о. Йосифа Вітошинського із села Денисів, про славу якого писала майже вся західноєвропейська преса, вперше у Галичині виконав пісню «Ще не вмерла Україна» ще до того, як цей твір став національним гімном.

Свій перший хор, після висвячення 1864 року, о. Йосип Вітошинський організував у Зарваниці і управляв ним упродовж 1864–1867 рр. Та найвищих висот у культурно-громадській діяльності отець досягнув у селі Денисові (нині – Купчинецька громада).

 

Читайте також

Раптово помер відомий артист із Тернопільщини
Через збитковість залізничну станцію у Чорткові скоро закриють (Документ)

Відомо, що 1868 року у Львові було закладено читальню «Просвіта». А другими після Львова, зусиллями о. Йосипа Вітошинського, «Просвіту» організували у себе саме денисівці (1870 р.), а також перший чоловічий селянський хор, який поступово переріс у мішаний. Хор цей співав із нот, а диригентом його був згадуваний священник. Демонстрував він своє пісенне мистецтво переважно у більших містах Західної України.

До речі, твір «Ще не вмерла Україна» вперше було відтворено хором о. Й. Вітошинського у селі Денисові, а вже згодом його виконували цим же колективом на масових заходах в інших населених пунктах Галичини.

 На концерті у Львові віденські знавці співу  підозрювали, що в хорі беруть участь оперні артисти, одягнені у селянський одяг. Тодішня преса писала: «Денисівські драбинясті вози із співаками, одягненими в сіраки, вітали Відень, Варшава і Прага». Не помилився сучасник, бо справді про славу хору писала майже вся західноєвропейська преса.

Богдан САВАК,

директор Денисівського краєзнавчого музею


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews