Він боровся гідно, в ім’я честі й правди

14.08.2021 13:34   Опубліковано : Оксана Горобець
Джерело: TeNews

В селі Увисла нині Хоростківської  громади Чортківського району увіковічнили пам’ять  про свого земляка Михайла Цимбалістого, який загинув на війні 14 вересня 2019 року під селом Павлопіль Донецької області від кульового наскрізного поранення в шию ворожим снайпером.

1 серпня на його честь з ініціативи однокласників та односельчан  відкрили  пам’ятник, який викарбували тернопільський скульптор Роман Вільгушинський та архітектор Іван Жовнич. В урочистій церемонії освячення пам’ятника та мітингу-реквіємі взяли участь рідні воїна, побратими та односельчани, родини загиблих Захисників з Тернопільщини, представники Міністерства оборони, Збройних Сил України, місцевої та обласної влади, Міністерства у справах ветеранів  та багато небайдужих. Квіти до пам’ятника, молитва за упокій душі Героя, гіркі сльози та зворушливі слова - так віддали шану  пам’яті воїна, що загинув за Україну.

 У руках у батька – дорога світлина:

Син приймає присягу –  фах військовий здобуто!

В сина серце билось в  ритмі України,

Мав покликання-мрію   військовим бути.

 

А в  очах у мами  -   біль і туга вічна,

Заплелися у коси, в серце й  душу тумани…

Щохвилини в скронях  - звістка ця трагічна:

«Несумісна з життям... це смертельна рана…»

 

Ось «За мужність» орден… А ось «Зірка слави» -

Нагороди високі… на жаль, посмертно…

Bін віддав життя за всіх нас, за державу,

Світла пам’ять ніколи нехай не меркне.

 

Bін боровся гідно, 

В ім’я  честі й правди.

                   У скорботі схилімо серця й голови щиро.

Пам'ятаймо Героя...

І молімось  завжди:

Дай душі, Боже,  вічність, країні -   миру.

                                                                  (І.Скасків)

Ці рядки написані з розповіді зболених батьківських сердець про сина, який присвятив своє життя   гідному служінню державі.

 Михайло мріяв бути військовим розвідником -  і його мрія здійснилася. Чоловік з відзнакою закінчив  Національну академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного,  проходив військову службу на офіцерських посадах у військових частинах Головного управління розвідки Міністерства оборони України, а коли почалася війна, то  ревно захищав Україну, з 2014 року брав участь в бойових діях, боровся в ім’я честі й правди, і, на жаль, віддав за це своє життя. Нагороджений різними високими нагородами, окремими – посмертно. Наказом Міністерства оборони України  майору Михайлу Цимбалістому посмертно  присвоєно звання «підполковник».

Читайте також

День жалоби: на колінах, зі свічками та слізьми Тернопільщина прощається із загиблим Героєм
У Тернополі 16 вересня оголошено Днем жалоби
На Сході країни загинув житель Тернопільщини

У Тернополі, де проживав Михайло і де зараз проживають його батьки, теж буде увіковічнене його ім’я. На фасаді школи, в якій  він навчався, незабаром встановлять меморіальну  дошку і одну з вулиць міста назвуть його іменем. Також рішенням сесії міської ради Михайлу Цимбалістому присвоєно звання почесного громадянина Тернополя (посмертно).

Наша шана та повага батькам, які з гірким болем проходять важке випробування у своєму житті, але водночас достойно та з великою гордістю несуть пам’ять про сина-Героя.  

Герої не вмирають… Вони живуть у серцях небайдужих, у вчинках гідних, що продовжують боротьбу за свою країну. І це кріпить батьків, допомагає пройти через  важке  випробування в їхньому житті.

Вікторія Дайвер 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews