Наталія Рівненська

Наталія Рівненська

журналіст, редактор, теле-радіоведуча, RvNews

У Рівному відбувся перший унікальний фестиваль авторської пісні «СЛОВОСПІВ» (ФОТО)

18.08.2021 09:46   Автор : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

У Рівному відбувся перший унікальний фестиваль сучасної української авторської пісні та співаної поезії «СЛОВОСПІВ», приурочений святкуванню 30 років незалежної України, на який приїхали гості зі всіх кутків України, аби прозвучати в українському поетичному співаному слові.

null
 

Так, серед гостей та учасників фестивалю ті, хто підіймав українське співане слово на перших фестивалях української пісні «Червона рута», «Оберіг», ті, хто українським словом стояв у витоків незалежності України 30 років тому та ті, хто робив все для того, щоби українська душа звучала у авторській пісні. Це - Едуард Драч (м. Київ), Наталка Криничанка (м. Львів), Дмитро Лінартович (м. Київ), Микола Тимчак м. Дубно), Валерій Марченко м. Рівне), Лідія Гольонко (м. Рівне), Неля Франчук та Григорій Лук’яненко (м. Київ), Оксана Чухліб (м. Львів), Микола Більшевич (м. Ковель), Леонід Бедрунь (м. Луцьк), Віктор Копоть (м. Львів) та інші.

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

Проте, територіальна географія гостей фестивалю не обмежилась лише Україною, на нього завітали також гості із Лондона (Великобританія) - Тарас Житинський та із Мадриду (Іспанія) – Леся Утрисько.

null
 

 

null
 

За словами Валентини Люліч, ідейної натхненниці та співорганізаторки фестивалю, на фестиваль приїхали близько 60 учасників зі всіх кутків України, які після фестивалю повезли із собою частинку Рівного. Так, серед самих конкурсантів було багато професійних та відомих авторів-виконавців авторської пісні та співаної поезії, які одразу задали досить високий рівень. Проте, фестиваль проведено практично на ідеї та за допомогою небайдужих до українського слова, до української пісні та тих, хто любить свою землю.

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

За результатами концерту-конкурсу, який відбувся у перший день фестивалю в Залі камерної та органної музики членами журі, до якого увійшли Олександр Смик (за станом здоров’я перебував на онлайн-зв’яязку), Наталка Криничанка, Едуард Драч, Дмитро Лінартович, Микола Тимчак, Валерій Марченко, Андрій Пастушенко та Валентина Люліч, визначено переможців у чотирьох номінаціях: кращий автор та виконавець, кращий виконавець співаної поезії, кращий автор музики та краща поезія.

Так, переможницею у першій номінації обрано Йордану Дранчук із міста Івано-Франківська із «Піснею про Чорнобиль». У номінації «Кращий виконавець співаної поезії» перемогу здобула Лариса Бойко (м. Житомир) зі співаною поезією Лесі України «Зорі - очі весняної ночі», нагороду у «Номінації кращий автор музики» отримав Сергій Городничий (м. Суми) за музичну аудіовиставу, у якій поезією поєднано «Баладу про політ» та «Відчайдушний птах». А перемогу у номінації «Краща поезія» присуджено Ользі Ліщук із м. Запоріжжя за пісню «Танго колорадського жука».

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

Окрім основних нагород членами журі вирішено дати іще декілька відзнак: як наймолодшу учасницю відзначено Анну Тищенко із м. Запоріжжя, за аристократизм – Леоніда Бедруня із м. Луцьк, за душевність та проникливість – Наталію Ярмошевич, як кращий дует відзначено подружжя Юрія та Віри Найди із м. Хмельницького.

Також багато відзнак вручено від партнерів та спонсорів фестивалю, зокрема від Рівненського міського об’єднання товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка, Миколи Федоришина, інших спонсорів фестивалю.

Так, один із спонсорів фестивалю Валерій Парфенюк зробив приємний подарунок дуету «Удвох» із м. Запоріжжя, подарувавши акулеле, а Костянтин Гай із м. Житомира отримав у подарунок нову гітару.

null
 

 

null
 

Організатори фестивалю зазначали, що фестиваль став просто логічним продовженням великої справу, яка проводиться у Рівному задля розвитку і популяризації сучасної української авторської пісні, як невід’ємної складової сучасного українського мистецького простору. Адже, саме у Рівному цього року створено першу та поки єдину в Україні Асоціацію діячів авторської пісні та співаної поезії Рівненського обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки, яку очолила Валентина Люліч. Вони сподіваються, що «Словоспів» стане хорошою традицією і у подальшому, а гості фестивалю вже чекають наступного року, щоб завітати у м. Рівне.

null
 

 

null
 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews