У прокуратурі розповіли про штрафи за адмінкорупцію на Рівненщині

18.08.2021 18:12   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

З початку року на Рівненщині стягнуто 136 тисяч гривень штрафів за адмінкорупцію та встановлено понад 5 млн гривень збитків державі.

У Рівненській обласній прокуратурі пройшов брифінг очільника відомства Андрія Рудницького. З журналістами рівненських ЗМІ говорили про результати роботи щодо запобігання злочинам у корупційній та бюджетній сферах.

« За 7 місяців 2021 року спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції надіслано до суду більше 300 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.» - розповів журналістам під час брифінгу керівник обласної прокуратури. 

За результатами судового розгляду протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією до адмінвідповідальності притягнуто:

89 – депутатів сільських, селищних, міських, районних рад;

По 3 – депутатів обласної ради та присяжних;

По 5 – працівників органів Національної поліції та органів і установ кримінально-виконавчої служби;

17 – посадових осіб юридичних осіб публічного права;

14 – посадових та службових осіб інших органів державної влади та місцевого самоврядування.

Найбільше притягнуто осіб за порушення вимог фінансового контролю та  запобігання і врегулювання конфлікту інтересів.

Загалом, упродовж поточного року за наслідками розгляду протоколів про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією, судами накладено штрафів на суму 136 тис. гривень.

Щодо кримінальних корупційних правопорушень – то завдяки вжитим заходам з початку року відділами прокуратури до судів скеровано обвинувальні акти у 76 кримінальних провадженнях, стосовно 80 фігурантів. Серед них працівники поліції, лісової охорони та пенітенціарної системи,  керівник управління рибоохорони в області, а також керівники ОТГ, приватних та комунальних підприємств, лікарі та депутати.

З поміж скерованих до суду 2 провадження стосовно 4 учасників ОЗГ які налагодили систематичне постачання наркотичних засобів у місця позбавлення волі, за сприяння правоохоронця, що входив до складу організованої злочинної групи. Стосовно 1 з цих учасників суд вже ухвалив вирок, інші ще на розгляді.

Нині на стадії досудового розслідування ще перебуває 189 кримінальних проваджень, пов’язаних із корупцією, в судах – 55, з початку року судами вже ухвалено 36 вироків.

За словами керівника обласної прокуратури Андрія Рудницького сьогодні усі прокурори налаштовані на виявлення і розслідування тих злочинів, де використання службового становища суперечить інтересам держави і завдає значних збитків.

Що ж до порушень у бюджетній сфері – то загалом з початку року у кримінальних провадженнях, закінчених слідчими підрозділами ГУ НП в області установлено збитків інтересам держави та територіальних громад на загальну суму 5  млн 138 тис. грн (6 місяців 2020 року – 98 тис. грн). З них, в ході досудового розслідування:

  • відшкодовано 785 тис. грн (6 місяців 2020 року – 2 тис. грн)
  • накладено арешт на майно на загальну суму у понад 34 млн грн (6 міс. 2020 року – 0 грн)
  • пред’явлено позови в межах кримінальних проваджень на 75 тис. грн (6 місяців 2020 року – 0 грн).

Поза кримінальними процесами, в межах представницької діяльності, прокуратурою заявлено позовів ще на майже 79 млн грн.

Найбільше порушень щодо розкрадання державних коштів зафіксовано під час ремонтів, обслуговування та будівництва доріг і комунальних закладів, та шахрайство із різними виплатами.

В центрі уваги прокуратури також перебувають питання використання так званих «ковідних» коштів, будівництво та ремонти закладів освіти та спорту.

Пресслужба Рівненської обласної прокуратури


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews