СБУ припинила дію корупційної схеми на Рівненській (Поліській) митниці

02.09.2021 15:13   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

1 вересня 2021 року працівники СБУ в Рівненській області спільно з ДБР провели обшуки на Рівненській митниці Держмитслужби у рамках кримінального провадження за ч.2 ст.364 КК України щодо службових осіб митних постів «Рівне», «Дубно» Рівненської (Поліської) митниці ДМСУ, які, перебуваючи у змові з посадовими особами митно-брокерських структур, налагодили протиправний механізм сприяння учасникам ЗЕД в митному оформленні вантажних автотранспортних засобів з ухиленням від сплати до державного бюджету України митних платежів у повному обсязі.

null
Фото з мережі Інтернет

За повідомленням місцевих ЗМІ, встановлено, що з метою зменшення розміру митних платежів, посадові особи вказаних СПД подавали до митних органів, як підстави для переміщення транспортних засобів, комерційні та інші документи, що містять недостовірні відомості щодо їх дати виробництва та першої реєстрації, що сприяло зменшенню коефіцієнту акцизного збору в 40 і більше разів та, як наслідок, обсягу податку на додану вартість.

При цьому, під час митного оформлення вантажних транспортних засобів, службові особи Рівненської (Поліської) митниці, зокрема митного поста «Рівне», «Дубно», зловживаючи службовим становищем та діючи на користь суб’єктів господарювання, ігнорували згенеровані системою АСАУР поглиблені форми митного контролю і не здійснювали у повному обсязі заходів митного контролю та митних формальностей з перевірки достовірності поданих товарно-супровідних документів та відомостей, що у них вказані, внаслідок чого державним інтересам заподіяна шкода у вигляді ненадходження обов’язкових митних платежів до державного бюджету в сумі понад 15 млн.грн., що спричинило настання тяжких наслідків. Наразі готуються підозри службовим особам Рівненської митниці в тому числі керівництву митниці.

null
Фото з мережі Інтернет

Ситуацію на Поліській митниці ДМС України прокоментував народний депутат України від Рівненщини, член Комітету з питань антикорупційної політики Верховної Ради України Роман Іванісов:

"Учора, 1 вересня, як діти до школи навідалися до рівненських митників правоохоронці. Для них це вже як традиція: раз на рік восени проводити тут гучні обшуки. Так було і у 19-му, і у 20-му роках. Але чи є результат? Усі знають, що до святості митникам далеко. Схеми з заниження вартості вантажу, відкати за оформлення ввозу іноземних авто тощо. На цей раз - в рамках кримінальної справи попередня сума збитків державі складає понад 15 млн грн.! В котрий раз підкреслю, що подібні дії жодним чином не могли бути вчинені без згоди керівника структури. Тим паче, такого досвідченого, як Сергій Панчук, який понад 20-то років працював на різних посадах у митних органах. При цьому, дивує інше: чому високопосадовці й досі у своїх кріслах? Чи хтось притягнутий до відпідальності? Чи Україна - мазохіст, яку грабують серед білого дня, а вона пропонує ще й руку відрубати? Неодноразово протиправна діяльність органів митної служби привертала увагу членів нашого Комітету з питань антикорупційної політики Верховної Ради. Та, певно, добробут країни цікавить лише нас. Адже сьогодні нам замилюють очі дрібними хабарями рядових інспекторів, поки «велика риба» продовжує «успішно» триматися на плаву".

За матеріалами місцевих ЗМІ


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews