На Долинщині страйкують майже 90% педагогічних колективів (Відео)

03.09.2021 16:00   Опубліковано : Франківський Новинар
Джерело: ПІК

На протест 2 вересня вийшли 23 педагогічні колективи із 26, повідомляє кореспондент Суспільного. Через страйки навчання у школах призупинили.

Директор Долинського ліцею № 4 Микола Занкович каже, що така ситуація із виплатою грошей освітянам виникла ще при складанні бюджету на 2021 рік. Тоді, за його словами, вже розуміли, що освітньої субвенції не вистачатиме, а заборгованість зростатиме.

“Це котилося, котилося до того моменту, коли людям немає чим виплатити відпускні і зарплату за час літніх канікул. Тому люди вдалися до страйку. Субвенцію на громаду формує Кабмін за формулою, яку розробляло Міністерство освіти. Проблема виникла тоді, коли застосували коефіцієнти у нову формулу, не затвердивши їх постановою. Наша громада постраждала найбільше, бо в нас населення більше, як 40 тисяч. У формулу внесли зміни, де застосували коефіцієнт 21 — наповненість класів як для міських шкіл, так і для сільських”, — каже директор ліцею.

У Долинській громаді на Івано-Франківщині страйкують майже 90% педагогічних колективів

За його словами, раніше цей коефіцієнт наповненості класів був нижчим — 14,5-18,5. Через те, що у Долинській громаді більшість населення сільське, за формулою почалася заборгованість.

“Не вистачало за різними підрахунками 50-56 млн. За відповідним аудитом, який проводив департамент освіти, нарахували нам на громаду практично 49 млн. Закрити диру коштами місцевого бюджету неможливо. Тут треба або допомогу держави, або області”, — каже Микола Занкович.

Також педагог додає, що міська влада пообіцяла освітянам виплатити заборговану зарплату. Після виплати грошей профспілка та колективи навчальних закладів мають ухвалити рішення про призупинення страйків.

Участь у страйку бере вчитель інформатики ліцею № 4 Євгеній Махньов. Він розповів, що його дружина також працює вчителькою, але в іншій школі, де така ж ситуація із виплатою зарплати.

“Беремо кредити, живемо на картках. У нас є син, його треба теж зібрати. Розумію, що рано чи пізно цей борг виплатять. Мене хвилює те, за що зараз жити далі. Зарплати знизили до мінімального рівня, навантаження кожного дня є, а зарплата — 6 тис., — говорить вчитель. — Зараз нам обіцяють виплатити борг, але кажуть, що у кошторисі грошей не вистачає, тому борги будуть і далі”.

1 вересня заступниця голови Долинської територіальної громади Алла Шевченко розповіла Суспільному, що вимоги освітян виправдані. За її словами, станом на 1 вересня виплатили 2 млн 185 тис. грн вчителям. Також міська рада отримала на рахунок державну освітню субвенцію у сумі приблизно 7,5 млн грн.

“Тобто, якщо пройде проплата, у п’ятницю (3 вересня — ред.) люди її отримають, то ми погасимо всі відпускні, а також зарплати за липень. При цьому ми зареєструємо заборгованість із зарплати за вересень — 8 млн 673 тис. грн. Ми не можемо виплатити всі борги, бо у нас дефіцит бюджету на сьогоднішній день складає 24 млн грн. З місцевого бюджету ми не знаємо, де знайти“, — повідомила Алла Шевченко

За її словами, на останній сесії міськради зняли з апарату міської ради, з позашкільної освіти, з музичної школи та закладів культури 3 млн 160 тис. грн. Так міська рада перекриває брак надходжень з державної субвенції.

“Нам треба було закрити 10 шкіл за рекомендацією облдержадміністрації. Це — нереально. Є Офіс реформ, який має взяти відповідальність за прорахунки, є Кабінет Міністрів, який застосував недієву формулу при затвердженні бюджету на 2021 рік, тобто всі мають нести відповідальність“, — сказала Алла Шевченко.

Голова профспілки освітян Долинської громади Іван Мельник сказав суспільному, що освітяни припинять страйк після виплати всієї заборгованості.


Читайте більше на IfNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ПІК