Кожен сам руйнував свою хату, або Як затоплювали Бакоту

11.09.2021 15:16   Опубліковано : Оксана Горобець
Джерело: TeNews

Цьогоріч Бакота на Поділлі стала одним із найпопулярніших місць внутрішнього туризму. Це мальовниче місце багатьом нагадало Скандинавські країни, Швейцарію, а інколи її порівнювали із Новою Зеландією.

Проте, не всі знають, що водойма в Бакоті штучна, і раніше назву Бакота носило село, яке було затоплене. Сьогодні пропонуємо до перегляду фото із Бакоти, до її затоплення. Фото датуються 1960-1970-ми роками.

Всього переселенню підлягало 7486 дворів із 63 сіл Тернопільської, Чернівецької, Хмельницької та Вінницької областей.

Перша писемна згадка про Бакоту відноситься до ХІІІ ст., а саме до 1240 року.

Перші ідеї затоплення місцевості виникли у радянського керівництва ще в 1960-х роках, проте тоді це не було реалізовано. А вже через 10 років, у 1970-х роках розпочали примусове виселення мешканців. Тоді будували гідроелектростанцію на Дністрі.

Напевно, найважчою умовою для місцевих мешканців було те, що їм сказали кожному власноруч руйнувати свою хату і вирубати садок, який садили діди-прадіди… Це було справжнім горем для багатьох родин, які жили тут століттями.

Все переносили. Цвинтарі, храми… Але звісно, не все вдалось зробити, дещо назавжди залишилось на дні водосховища.

Якою ж була доля місцевих мешканців? Хтось купив собі хату в сусідніх населених пунктах, а хтось переїхав далі.

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 Джерело фото: violity


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews