У Струсові відкрито оновлену експозицію краєзнавчого музею «Струсівська закутина»

16.09.2021 19:44   Опубліковано : Вікторія Дайвер
Джерело: TeNews

15 вересня в селі Струсів Тернопільського району освячено та урочисто відкрито оновлену експозицію краєзнавчого музею «Струсівська закутина», ідея заснування  якого належить Ользі Сліпій – славетній «нескореній» українці, активній учасниці підпільної діяльності ОУН-УПА, племінниці патріарха  Йосипа Сліпого. Зібраний нею величезний масив  матеріалів про рідний край є цінним надбанням. Але, на жаль,  за життя жінка не встигла організувати облаштування приміщення  та обладнання експозиції. Відтак  небайдужі односельчани продовжили її справу. 

У 2007 році до дня Незалежності відбулося відкриття музею. Після прикрої ситуації із затопленням старенької будівлі внаслідок дощів у 2018 році деякі предмети та речі були пошкоджені та втрачені, а вцілілі довелося тимчасово перевозити до приміщення Струсівської школи-інтернату. Профінансувати ремонтні роботи за рахунок державного чи місцевого бюджету було неможливо, оскільки музей  не мав офіційного статусу, тому невтомна  місцева краєзнавиця Марія Брантюк, яка на добровільних засадах опікувалася музеєм, разом з  однодумцями почали шукати інші  шляхи вирішення питання збереження архівного фонду та приміщення музею. Було започатковано унікальний проєкт «Струсівська листівка» з  реалізації листівок, на  яких відтворене минуле та сучасність села, з метою  збору коштів для проведення необхідних робіт. Знайшлися благодійники, які допомогли будівельними матеріалами, знайшлися роботящі руки, які охоче взялися до роботи. Чимало струсівчан радо відгукнулися з бажанням посильно допомогти.  Щирі людські серця та роботящі руки зробили свою справу - і ось  музей знову гостинно відкрив свої двері.

Читайте також

У Тернопільському краєзнавчому музеї триває виставка до 165-річчя з дня народження І.Франка
Рятувальники Тернопільщини створили експозицію зі знешкоджених боєприпасів
У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї запровадили рубрику #фотозагадки_музею

На свято урочистого відкриття оновленої експозиції музею з радістю та гордістю зійшлися та  з’їхалися струсівчани,  завітали гості: голова громади Іван Слободян, директор департаменту культури та туризму Тернопільської обласної адміністрації Світлана Байталюк. Вони подякували за історичну пам’ять, відзначили, що Струсів є гідним прикладом  збереження культурного та історичного надбання для інших, запевнили в сприянні розвитку музею. Під проводом  настоятелів місцевих храмів  Теодора Нагорняка, Михайла Рожаловського відбулася спільна молитва та освячення. Меценатів та всіх, хто долучився до становлення музею, відзначено грамотами та подяками. Патріотичне слово та пісня подарували присутнім піднесений настрій. Громадський активіст Андрій Станько анонсував процес оцифрування матеріалів музею та створення туристичного маршруту, що пролягатиме через інші   цікаві в селі локації  для мандрівників.

Струсів має чим гордитися,  береже та пам’ятає свою минувшину, творить нову історію.

null
 

 

null
 

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews