До Озерної приїхав бельгійський велосипедист, який подолав понад 2000 кілометрів, щоб допомогти людям на Сході України

20.09.2021 09:06   Опубліковано : Оксана Горобець
Джерело: TeNews

Про це розповів секретар Озернянської сільської ради Назар Романків.

"В Озерні побував 23-річний велосипедист, студент з Бельгії Ярема Венгринович. Його велоподорож через Європу триває вже третій тиждень. Він їде з Брюселя до Тернополя, 2200 кілометрів.

Ярема Венгринович організував свою мандрівку заради збору коштів дітям зі сходу України, які потерпіли від нападу Росії. Їхні батьки змушені були покинути рідні домівки чи опинилися в скрутному становищі.
 
Саме проблеми таких сімей стали мотивом для студента вирушити у тривалу подорож. Зібрані кошти спрямовуються в міжнародну волонтерську організацію «СОС Дитячі містечка Україна».
 
Батьки хлопця, Віталій та Орися Венгриновичі, з Тернополя. Колись вони виїхали в Бельгію. Ярема народився вже там, та залишився українцем.
 
Його маршрут пролягав через Озерну. Від імені всієї громади я подякував йому за його чин, що він не забуває Україну, не забуває, звідки його рід. В знак подяки подарував йому книгу бельгійського журналіста, дослідника Першої світової, Августа Тірі «Пілігрими великої війни».
 
Так склалася історія, що з жовтня 1916-го до липня 1917-го в Озерні базувався бельгійський експедиційний бронедивізіон АСМ (абревіатура від французької назви дивізіону Autos-Canons-Mitrailleuses). У складі цього корпусу перебували більше 400 військових, які півроку прожили в нашому селі.
 
Серед них Генрі Жорж, бельгійський чемпіон з велосипедного спорту, родом з Шарлеруа. В Озерні він сподівається на місце в бронемобілі, але його відправлено до роти велосипедистів.
 
Чемпіон Бельгії каже своєму командуванню, що він не вміє їздити на велосипеді. Йому призначають «вчителя їзди» сержанта Жульєна Лао. І на ринковій площі в Озерні Генрі Жорж отримує «перші уроки», де перед очима озернянців прикидається невдахою.
Після війни Генрі Жорж виборює золоту медаль на трасі Олімпійських ігор 1920 року в Антверпені. Жульєн Лао пише вітання олімпійцю, що недаремні були його уроки з велосипедної їди на ринковій площі в Озерні", — написав Назар на своїй сторінці у фейсбуку.
 
null
 

Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews