Книгу про «Сковороду» передала в подарунок тернопільська поетеса Марія Гуменюк

30.09.2021 14:05   Опубліковано : Оксана Горобець
Джерело: TeNews

Під час днів Бібліофесту у Тернополі відбулося багато цікавих заходів, зокрема у бібліотеках міста, де читачі зустрічалися із письменниками. Під час однієї з таких творчих локацій – у дитячій бібліотеці, що по вулиці Богдана Лепкого (музей Коронації Слова) поетеса Марія Гуменюк передала в дарунок книгу «Сковорода» Світлані Процишин (завідувачка бібліотеки) від української письменниці із Києва Наталії Дзюбенко-Мейс.

Читайте також

Відгомін літа: чим запамятався один з найбільших фестивалів на Тернопільщині
У Тернополі розпочався фестиваль «Не святі горшки ліплять»

Двох письменниць єднає міцна дружба ще з далекого 2006 року. А почалося все… Якось в новинах Марія Гуменюк почула про Джеймса Ернеста Мейса — американського історика, політолога, журналіста, професора Києво-Могилянської академії, дослідник голодомору в Україні, автора звіту комісії Конгресу США з вивчення Голодомору 1932—1933 років. Саме завдяки його дослідженням світ дізнався про Голодомор в Україні. Це він започаткував у нас традицію у День пам’яті заморених голодом запалювати свічки. Інформація про Джеймса настільки вразила тернопільську поетесу, що вона почала повсюди шукати про нього публікації, оскільки чоловік рано відійшов у Вічність. Зворушило, що людина з Америки вивчила українську мову і значну частину свого життя присвятила Україні. Тому й вирішила дізнатися про нього більше. Допоміг тодішній очільник Тернопільської організації НСПУ Богдан Бастюк. Він порадив зателефонувати до дружини Мейса – Наталі Дзюбенко. На цей час пані Марія вже написала віршовану поему, яку присвятила пам’яті Джеймса Мейса. Під час зустрічі із Дзюбенко, передала їй книгу з опублікованою присвятою. І несподівано проявилися містичні моменти…

У поемі є метафоричні образи, які пов’язані із різними явищами природи, серед них – небесне світило місяць. Наталя Дзюбенко була щиро подивована, згадала як її чоловік якось мовив, що йому здається нібито сам місяць з неба кличе його не мовчати, а все більше розповідати світові про ті далекі й трагічні сторінки в історії українців. Книга про Григорія Савича Сковороду, яку передала бібліотеці Марія Гуменюк, дуже на часі. І не тільки тому, що наступного року уся світова спільнота відзначатиме його значний ювілей – 300-річчя від Дня народження, а ще й через те, що витоки його Слова – з Небесних сфер. У них сконцентрована глибока мудрість, яку всім нам треба осягати не лише розумом а й душею.

Фото Валентина Семеняк.

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews