Україна увійшла до складу Ради керуючих МАГАТЕ

28.09.2023 23:57   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews
28 вересня 2023 року на сесії Генеральної конференції МАГАТЕ Україна була обрана членом Ради керуючих Агентства.
 
За це рішення проголосувало 79 держав-членів Міжнародного агентства з атомної енергії.
«Ми вдячні усім країнам, які підтримали рішення про членство України в Раді керуючих МАГАТЕ. Війна росії проти України та окупація ворогом нашої найбільшої атомної станції поставила під сумнів як можливість забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, так і розвиток атомної галузі загалом. Адже будь-який інцидент на АЕС нівелюватиме усі цивілізаційні напрацювання щодо мирного атома. Міжнародна спільнота має повернутися до дотримання 7 стовпів забезпечення ядерної безпеки. Сподіваюся, спільними зусиллями ми зможемо цього досягнути - змусити росіян припинити ядерний шантаж усього світу», - зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.
 
Енергоатом вітає таке рішення і дякує всім, хто брав участь в усіх етапах підготовки до моменту його прийняття. «Від імені Компанії дякую за цю велику справу нашим українськім дипломатам, які доклали максимум зусиль для ухвалення цього рішення», - наголосив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, який брав участь в 67-й сесії Генеральної конференції МАГАТЕ у складі української делегації під головуванням Міністра енергетики Германа Галущенка.
 
Раніше Україна вже чотири рази обиралася до складу Ради керуючих МАГАТЕ. Востаннє наша держава була членом виконавчого органу Агентства упродовж 2009-2011 років.
 
Цьогоріч разом з Україною до складу Ради керуючих МАГАТЕ приєдналась і Вірменія.
Нагадаємо, Рада керуючих є одним із двох керівних органів Агентства. Її завдання полягають у розгляді фінансових відомостей, програми та бюджету МАГАТЕ та винесені за ними рекомендації Генеральній конференції.
 
Крім того, Рада керуючих розглядає заяви про прийом до членів Агентства, затверджує угоди про гарантії, публікує норми безпеки МАГАТЕ та призначає Генерального директора МАГАТЕ, який затверджується Генеральною конференцією.

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews