У Львові вшанували пам'ять Володимира Івасюка

05.03.2024 08:58   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

4 березня у Львові вшанували пам'ять Володимира Івасюка. Урочистості відбулися у Львівському медичному університеті, де він вчився. У Державному архіві Львівської області опублікували оцифровані документи Володимира Івасюка: ноти пісень, чернетки творів і малюнки.

Про митця Суспільне поспілкувалося із його сестрою Галиною Івасюк-Крисою.

4 березня Володимиру Івасюку мало б виповнитись 75 років. Він народився в 1949 році в місті Кіцмань Чернівецької області. Івасюк — поет, композитор і виконавець, музикант, один з основоположників української естрадної музики.

18 травня 1979 року його знайшли повішеним у Брюховицькому лісі біля Львова. Митця поховали на Личаківському кладовищі. Версію про самогубство піддали сумніву і розслідували додатково вже в роки незалежності. Проте історія смерті Івасюка і досі є таємницею, і винні в імовірному вбивстві не названі й не покарані. У 2009 році Володимиру Івасюку посмертно присвоїли звання Героя України.

У Львові Володимира Івасюка вшанували у Львівському медичному університеті, де він навчався. Зокрема, в одному з корпусів відкрили меморіал митця.

"Те, що він нам залишив у спадок, це є велика велич. Це є понад 100 пісень, музика до двох вистав й інструментальні твори. Є чотири стовпи, які тримають націю. Це – освіта, культура, духовність і мистецтво. Без них ми є ніхто і ніщо", — розповідає сестра Володимира Івасюка Галина Івасюк-Криса

Оригінали родинних документів Івасюка зберігаються у Державному архіві Львівської області. Туди їх передав батько Володимира Михайло Івасюк у 1992 році, каже заступниця директора обласного державного архіву Галина Кордіяка. На нотних листах можна побачити процес створення музики. Документи оцифрували й опублікували на сайті архіву.

"В першу чергу, так як він композитор, це його оркестровки, нотні записи його пісень. Листування з відомими особистостями, шанувальниками", — каже Галина Кордіяка.

"От Володимир Івасюк був багатогранною особистістю. Тобто, він не лише творив музику, але і добре навчався в школі, якщо подивитись на його атестат, там були самі п’ятірки. І він добре малював", — розповідає головна спеціалістка Львівського обласного державного архіву Олена Костів.

Загалом у Львові зберігають 91 справу з документами Івасюка. Частина з них раніше не публікувалася.

 

Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews