Ілько Лемко

Ілько Лемко

львовознавець, лідер рок-гурту «Супер Вуйки» (70-80-ті рр.)

Як нас дурять цифрами про ворожі втрати

13.03.2024 12:30   Автор : Ілько Лемко
Джерело: LvNews

На нещодавній пресовій конференції, присвяченій другій річниці початку повномасштабної війни з Росією, президент Зеленський оголосив про українські і російські військові втрати за цей час. Звісно, що він, говорячи про це, дуже хвилювався, спочатку навіть сказав: «Я не знаю, чи я маю на це право…», та вочевидь мав право, бо заявив ось що (подаю тут точні цитати зі збереженням орфоепії): «Тридцять адна тисяча українців військових загинула у цій війні». Президент відзначив, що «деякі голоси в радикальній частині американської аудиторії політикуму» говорять про 300 тисяч українських втрат, а «інформація від рускіх – десь більше 100 тисяч, а рускіє втратили біля 35 до 60 тисяч, щось таке вони назвали… все це маячня».

Щодо втрат росіян, то Зеленський заявив: «Росіяни… загинуло їх 180 тисяч. Всього втрат загиблих і поранених в Расії – 180 (вочевидь президент мав на увазі тисяч) смертей. Я не знаю, скільки безвісти зниклих у них, знаю, що до 500 тисяч в сумі з пораненими».

У наведеному фрагменті спічу Зеленського одразу важко дошукатися якоїсь логіки, бо речення «Всього втрат загиблих і поранених 180 тисяч смертей» не тримається купи, адже якщо поранених, то не смертей. Але в наступному реченні вже можна щось трохи второпати, бо тут ідеться про 500 тисяч зниклих безвісти в сумі з пораненими. Тут вже пробивається залізна логіка війни, де на одного загиблого в середньому припадає троє поранених і зниклих безвісти. Тобто, за версією Зеленського, так і є: загиблих росіян 180 тисяч, поранених і зниклих безвісти 500 тисяч, разом російських втрат 680 тисяч.

А що ж нам про це каже наш Генеральний штаб? А тут виникає кричуще протиріччя з версією президента, бо через два дні після цієї пресової конференції, за офіційними даними українського Генштабу, російських загарбників загинуло 412 тисяч. 180 тисяч Зеленського і 412 тисяч Генштабу – різниця майже у два з половиною разу – це що таке? Не може ж такого бути, щоб існували такі величезні розбіжності між даними президента і Генштабу.

І ось аж через два дні після виступу Зеленського навздогін схаменувся й виправдовувався речник Генштабу Андрій Ковальов. Виявляється, що ми всі ці два роки, слухаючи новини на телевізійних, ютубових каналах, читаючи їх на різних сайтах чи в телеграмі, неправильно розуміли, що це за цифри, які щодня зранку оприлюднюються про втрати окупантів. Речник каже, що це «безповоротні втрати та бойові санітарні втрати», тобто вбиті разом із пораненими. А ми з вами, дурні, слухаючи усілякі новини, думали, що це лише вбиті орки. Дарма повторювати, що в середньому у війні на одного вбитого вояка припадає троє поранених. Тобто виявляється, що наші хлопці вбили кацапів у 4 рази (!) менше, аніж ми думали. Яка несподіванка від Генштабу…

А тепер увага, прискіпливо стежимо за руками. На сайті «Української Правди» 27 лютого одночасно з вищенаведеним каяттям Ковальова, що це, мовляв, не вбиті, як ми всі думали, а вбиті і поранені, оприлюднююється, як і щоденно впродовж цих двох років, інформація Генштабу: «ЗСУ за добу знищили 850 окупантів, 16 артсистем і 16 ББМ».

Так все ж таки знищили, вбили чи вбили і поранили? А може ми неправильно розуміємо українське дієслово «знищити»? Тоді звернемося до Академічного тлумачного словника української мови.

ЗНИЩУВАТИ, ую, уєш, недок., ЗНИЩИТИ, щу, щиш, док., перех. 1. Вбиваючи, нищачи і т. ін., припиняти існування кого-, чого-небудь, призводити до загибелі, смерті. Якщо ворог не здається – його знищують (Укр.. присл.., 1955, 426);

Та ні, ми все правильно розуміємо. Просто тугодуми з Генштабу чи з «Української Правди» не встигли перевзутися в повітрі і за старою звичкою 27 лютого (а пресова конференція Зеленського відбулася 25 лютого) повідомили нас про 850 «знищених» окупантів. Та вже 28 лютого нарешті перевзутий Генштаб повідомив про те, що «За добу росіяни втратили 1060 військових». В наступні дні Генштаб застосовує також термін «знешкодили».

Ну то що, вже нарешті звелися докупи президентські цифри з цифрами Генштабу? Аж зовсім ні. «Безповоротні втрати та бойові санітарні втрати», за версією Зеленського, складають, як ми вже знаємо, 680 тисяч, з яких 180 тисяч – безповоротні втрати, у версії ж Генштабу – це 412 тисяч загальних втрат, з яких, виходячи з формули Зеленського, вбитих лише 109 тисяч, а не 180 тисяч, коротше повний бардак. Але кого це зрештою цікавить, бо ніхто навіть і не пошкробався…

А телеканали й надалі, як би й нічого не сталося, повідомляють нас про загиблих окупантів, замість загиблих і поранених. Особливо любить на цю тему різними дотепними й не дуже дотепними жартами виділятися телеканал «Еспресо». Так у його новинах за 2 березня повідомили, що «960 окупантів згоріли як сірник у Міжнародний День сірника», а 3 березня, що «1160 варварів згинуло у Всесвітній День дикої природи». Головне офіційне інформаційне джерело України Телемарафон «Єдині Новини» повідомив про 1160 «ліквідованих» окупантів. Засумнівавшись у значенні слова «ліквідувати», про всяк випадок зазирнув до словника, а там, як і завжди: «Ліквідувати – фізично знищувати кого-небудь; убивати». А один із провідних українських телеграм каналів «Top News (Війна, Україна)» пише: «Вчора ЗСУ відправили до пекла 1160 російських окупантів».

Взагалі журналісти дуже цікаві люди. Пропрацювавши з журналістами дванадцять років, дійшов висновку, що вони, окрім дуже вузького обсягу інформації, мінімально їм потрібного в певний момент, більше нічим не цікавляться, ніколи нічого не читають, не слухають і не дивляться. Цілком можливо, що вони й не бачили пресової конференції Зеленського і не читали роз’яснювальних вибачень Ковальова з приводу ворожих втрат, отож будуть і надалі щоденно повідомляти нас про загиблих, знищених, ліквідованих і відправлених до пекла окупантів, кількість яких у чотири рази перевершує реальні цифри. І нема на то ради…

А тепер про наші втрати. Це дуже болісна, надзвичайно болісна тема. Упродовж 2014-2021 року наші офіційні речники прискіпливо повідомляли про кількість загиблих українських воїнів, так само прискіпливо рахує своїх загиблих вояків під час операції в Секторі Гази ЦАХАЛ. Але це десятки, сотні загиблих, а у великій війні краще про власні втрати не повідомляти, краще це зробити після перемоги. Утім наш президент не витримав.

Упродовж цих двох років різні джерела: британська розвідка, американська розвідка, «New York Times», «Washington Post», «Bild» і т.д. і т.п. повідомляли різні суперечливі здогадки щодо втрат українського війська у повномасштабній війні, не хочеться цими цифрами засмічувати мізки, і їм навряд чи хоч приблизно можна вірити. Також, що цілком зрозуміло, наприклад, Шойгу в кінці лютого і на початку березня 2022 року чи не щодня повідомляв про «2 тисячі», «2,5 тисячі знищених українських націоналістів», і це в той час, коли російські війська шалено і безуспішно наступали, а той, хто наступає, втрачає у 3-5 разів більше вояків, аніж той, хто обороняється. І Путін також назвав цифру начебто втрат українських вояків під час невдалих контрнаступальних дій літа-осені минулого року – 70 тисяч. Ну, ну, ми так і повірили і Шойгу, і Путіну…

Названа Зеленським цифра українських безповоротних втрат у 31 тисячу за два роки повномасштабної війни все ж, вочевидь, недалека від істини. Якщо б ми самі хотіли з’ясувати цю цифру, то зробити це напрочуд важко. Ми, наприклад, можемо порахувати кількість могил українських захисників за останні два роки на Личаківському цвинтарі, в мене є дані, що 30 червня 2022 року це було 192 могили, а 12 грудня 2023 року 604 могили. Але ми не знаємо того відсотка наших героїв, яких їхні родичі поховали за межами меморіалу на Личакові. Ми знаємо, що чи не в кожному селі Львівської області є одна, дві, три, п’ять і можливо більше могил наших полеглих воїнів, а в районних центрах це можуть бути десятки могил, однак про загальну кількість тут домислювати немає сенсу.

Утім у серпні минулого року мені стала відома цифра, яку в приватній розмові з львівським чиновником озвучив один із народних депутатів, і ця цифра, вочевидь, дуже близька до істини – 2 тисячі полеглих героїв зі Львова і області за півтора року війни. Населення Львівської області 2,5 мільйона, і якщо цю цифру екстраполювати на населення України початку повномасштабної війни у 37 мільйонів (це ті території, звідки проводилась мобілізація), то загальна цифра загиблих становитиме 29,6 тисяч. Після цього минуло ще пів року війни, коли українці здебільшого оборонялися, так що справжня цифра українських загиблих героїв у великій війні з імперією зла не має набагато перебільшувати цифру, озвучену Зеленським, і наразі українських вояків загинуло у 5-6 разів менше, аніж окупантів. Та про справжні цифри наших і ворожих втрат ми довідаємося після нашої перемоги.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews