На Львівщині від початку 2023 року суд визнав 41 людину винною в держзраді

18.03.2024 14:44   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Від початку 2023 року на території Львівської області 66 людей отримали від СБУ підозру у держзраді. 41 людину суд визнав винною. Такі дані надала Суспільному речниця СБУ в Львівській області Роксолана Яворська.

"Серед зловмисників, завербованих українців, які тим чи іншим способом допомагають ворогу, є зовсім різні люди: як за соціальним, так і за освітнім рівнем, а також за сферами діяльності. Усі вони певним чином грали на руку агресору. Одні вносили деструктив, використовуючи соціальні мережі, інші намагалися розхитати ситуацію у політичній площині", — каже Роксолана Яворська.

Є й ті, за чиїми справами триває суд. Це, до прикладу, Інна Іваночко, яка очолювала обласний осередок ОПЗЖ. Та, за версією слідства, працювала на РФ ще до повномасштабної війни.

"Вона організовувала та особисто брала участь у проплачених масових заходах, які активно поширювали неправдиві дані для дестабілізації суспільно-політичних настроїв у нашому регіоні. Такі сценарії ретельно готували російські спецслужби, аби виставити Україну у світлі ворожої для Росії держави", — зазначає речниця СБУ в Львівській області.

Інна Іваночко зараз перебуває у СІЗО, її адвокатка Світлана Новицька теж отримала підозру в держзраді та теж у СІЗО. Проте поки Іваночко від цієї адвокатки не відмовилась, а нового не призначили, розповіла Суспільному прессекретарка Галицького районного суду Ірина Сливка. Позицію захисту журналістам отримати не вдалося.

Проросійські заходи у Львові відбувались на Марсовому полі чи Пагорбі Слави, часто на 9 травня, та теж були частиною російської пропаганди, каже історик Микола Посівнич.

"З початку 2000-х-на початку 90-х це була масова Мекка, туди йшли люди і пам’ятали масову таку намивку дезінформації радянського періоду про те, що їхні "діди ваєвалі" і були "визволителями", — говорить доцент кафедри історичного краєзнавства ЛНУ імені Івана Франка Микола Посівнич.

А сформувалася агентурна мережа ще за часів радянської окупації, каже історик:

"Тут була класична система НКВС. Наша територія була просякнута агентами, сексотами і людьми, які були завербовані для того, щоби вони доповідали все радянській владі".

Частина цих людей залишилася у Львові та околицях і після здобуття Україною незалежності. Та інформації про них не залишилось. Адже, за словами Миколи Посівнича, до Москви тоді вивезли півтора мільйона справ.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews