Галузевий склад машинобудування: з якого виробництва складається ця сфера промисловості

23.03.2024 10:46   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

У будь-якій досить розвиненій країні машинобудування є однією з провідних індустрій. Ступінь його розвитку - це ключовий показник економічного розвитку держави. Саме в ньому втілюються поточні досягнення прогресу і забезпечуються комфортні умови для життя населення. Ось чому знання хоча б про деяких особливостей галузевої структури машинобудування будуть корисними не тільки для фахівців, а й для решти людей - потенційних користувачів. 

 
 
 
Фото з сайту: navigatorl.com

Важке машинобудування

Охоплює сукупність галузей, що виробляють великогабаритні машини, а також металургійне, будівельне та електроенергетичне обладнання, плюс оснащення для видобувної та транспортної промисловості.

Безпосередня роль та структура машинобудування полягає в тісному пов’язані з деякими іншими промисловими галузями. У цій категорії машинобудівного комплексу переважають дрібносерійне, а також індивідуальне виробництво. Зазвичай спеціалізація заводу щільно пов'язана з конкретною галуззю або навіть конкретним типом агрегатів. Велика частина українських підприємств важкого машинобудування забезпечені всім необхідним, мають унікальні виробничі підрозділи, базу заготовин і робочі цехи. Сильна необхідність у наявності металу визначає зв'язок цих підприємств із металургійними базами.

Середнє машинобудування

Поділяється на кілька основних галузей:

  • Приладобудування. Одна з передових галузей. Після звернення України до ринкової економіки величезна кількість підприємств розвалилися через відсутність попиту на продукцію. Але завдяки кадровому потенціалу було створено дрібні та середні приватні підприємства, які обрали напрямок науково-виробничої діяльності.
  • Виробництво побутової техніки. Важлива галузь, адже побутовою технікою користується кожна сучасна людина. Продукція деяких українських компаній продається, зокрема, за кордоном.
  • Верстатобудування. Має особливе значення для технічного переоснащення машинобудівного комплексу та визначає ступінь конкурентоспроможності промисловості. Українські верстати популярні на вітчизняному ринку і цілком здатні конкурувати із закордонними брендами.

Загальне машинобудування

Цей склад машинобудування особливо виділяє такі галузі:

  • Транспортне. Представлено в Україні виробництвом легкових і вантажних машин, пасажирського і вантажно-пасажирського транспорту, двигунів. Сучасні автомобілебудівні заводи випускають продукцію із запчастин закордонного виготовлення. Над поліпшенням якості продукції працюють спеціальні підрозділи.
  • Літакобудування. Сюди ж можна віднести й виробництво космічної техніки. Це наукомісткі галузі, що орієнтуються на роботу потужних конструкторських бюро. Україна належить до тих небагатьох країн, які володіють повноцінним виробничим циклом авіаційної техніки. Прикметно, що окремі підприємства виробляють не лише літальні чи космічні конструкції або ракетні двигуни, а й стандартний наземний транспорт і виробничо-технічну продукцію. 
null

Які можна зробити висновки

Це лише базова частина структури галузей машинобудування. Загалом Україна потребує розробки та подальшого втілення новітньої стратегії розвитку цього направлення. Тільки створення цілого комплексу організаційних заходів здатне вплинути на досягнення результатів у сфері технічної модернізації та підвищення конкурентоспроможності машинобудівних підприємств. Нова стратегія, спрямована на розвиток машинобудування, зобов'язана також враховувати світові тенденції щодо впровадження інновацій і сприяти налагодженню міжнародних зв'язків для створення коопераційних проектів.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews