Унікальні факсимільні видання ХІІ ст. презентують у Острозі

26.03.2024 14:12   Опубліковано : Олекса Мирожит
Джерело: RvNews

У Музеї книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника м.Острог презентують унікальні факсимільні видання Христинопільського Апостола середини ХІІ століття, Львівського Апостола Івана Федоровича 1574 року та Теслугівського Апостола 1594 року.

Це пам’ятки давньої української мови, літератури та культури XII, другої половини і кінця XVI століть видані у межах проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину», започаткованого ще у 2009 році. 

Мета проєкту - повернути у вигляді факсимільних копій давні українські рукописні книги, які створені на теренах Русі-України та розпорошені по світу з різних причин (деякі дарували як весільний посаг, якісь забирали з собою завойовники, інші ж ставали коштовними дарунками).

Його реалізація стала  можливою завдяки тривалій співпраці Національного заповідника «Софія Київська», видавництва «Горобець», Благодійного фонду імені Б. Возницького, Центру дослідження і відродження Волині, а також завдяки підтримці меценатів.

Перш ніж книги передали до друкарні, фоліанти Апостолів досліджували науковці заповідника й інших закладів.

Христинопільський Апостол - це кирилична рукописна книга на пергаменті біблійного характеру. Він складається з послідовних текстів Діянь і Послань апостолів та створений у середині ХІІ ст.

Львівський «Апостол» або «Діяння та послання апостольські» - найдавніше точно датована книга, надрукованою в Україні. Видана у лютому 1574 Іваном Федоровичем у Львові.

Теслугівський Апостол 1594 року належить до українізованих списків із друкованого Апостола 1525 року Франциска Скорини. Кодекс створений на Волині у містечку Теслугів священником Гермогеном з 20 жовтня 1593 по 28 січня 1594 року півуставним типом письма і орнаментований у народному стилі за мотивами української вишивки.

Презентація відбудеться 28 березня о 15 год.

Пресслужба Рівненської облради


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews