Рівненська традиція виготовлення та гри на дудці-викрутці може стати об'єктом захисту ЮНЕСКО

01.04.2024 12:12   Опубліковано : Олекса Мирожит
Джерело: RvNews

З відповідною пропозицію до Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО звернулося Міністерство культури та інформаційної політики України.

Про це повідомила директорка Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Рачковська-Баковецька. Саме цей комунальний заклад обласної ради спільно з Управлінням культури і туризму облдержадміністрації готували відповідний пакет документів.

- На сьогодні у списку ЮНЕСКО від України внесено п'ять елементів НКС. Ще два подані на розгляд. Один із них - наша поліська дудка-викрутка. Ця традиція може увійти до списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує термінової охорони. Рівненщина отримала шанс вкотре заявити світові про своє культурне надбання, - повідомила Ірина Рачковська-Баковецька.

Дудка-викрутка - це унікальний музичний інструмент, який є одним традиційних елементів культури Рівненського Полісся. У 2023 році носій цієї традиції Герасим Хомич отримав обласну премію імені Ганни Леончук - за збереження нематеріальної культурної спадщини.

Окрім нашої дудки-викрутки Міністерство направило на розгляд Міжурядового Комітету «Практику з охорони «Традиції Щедрого вечора в Україні» засобами формальної та неформальної освіти». Вона може увійти до Реєстру кращих практик охорони НКС ЮНЕСКО. 

Пресслужба Рівненської облради


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews