Чи можна відновити батарею в ноутбуці?

24.04.2024 17:14   Опубліковано : Український Новинар
Джерело: UaNews

Літій-іонні (Li-lon) акумулятори портативних комп'ютерів є елементами, що перезаряджаються. Однак, яка б батарейна збірка не була дорогою і якісною, термін її служби обмежений. Одного разу настане момент, коли ємність досягне критичних значень і акумулятор втратить свою продуктивність.

Як відбувається "старіння" акумулятора?

 Батарейка складається з декількох осередків, які через деякий час втрачають свою ефективність, тобто не можуть запасати достатню кількість енергії. Що старіший елемент живлення, то меншою продуктивністю він володіє. Роботою осередків керує контролер із вбудованим лічильником циклів. Цей вузол розрахований на певну кількість зарядок. Коли акумулятор вичерпає запрограмований ресурс, то електроніка обмежує його роботу і сповіщає користувача про необхідність заміни вузла. Якщо батарея лептопа вийшла з ладу, то її відновлення - хороша ідея. Ремонт акумулятора полягає в заміні зношених елементів і скиданні лічильника. Зробити подібну процедуру можуть тут https://www.aks.ua/remont/accumulyatory.html.

Як відбувається ремонт акумулятора?

На першому етапі здійснюється розбирання корпусу акумулятора. Далі фахівець проводить відключення електроніки від акумуляторної збірки. Потім проводиться тестування кожної "банки" на предмет залишкової ємності. В результаті декількох циклів зарядки виявляються несправні комірки і замінюються на нові. Перед підключенням готового пакета вирівнюється напруга у всіх банках. Після чого здійснюється підключення плати управління, скидання лічильника і складання.

Скільки коштує відновлення АКБ?

 Ціна насамперед залежить від ступеня зносу батареї і якості замінних комплектуючих. Однак у будь-якому разі відновлення акумулятора коштує в рази дешевше, ніж купівля нового. Також вартість відновлення варіюється залежно від моделі ноутбука і від того, який обсяг роботи потрібно зробити. Коли немає можливості і належного досвіду, щоб зробити заміну зношених осередків своїми руками, то до ціни нових комплектуючих необхідно додати вартість послуг фахівців, які замінять осередки.

Що робити, якщо батарею не можна відновити?

 Якщо батарея лептопа несправна і її неможливо відновити, то єдиним правильним рішенням є заміна цього вузла на новий. Це обійдеться трохи дорожче, ніж відновлення АКБ. Звичайно, у продажу є недорогі аналоги, але вони можуть не відповідати основним параметрам, що може призвести до неправильної роботи ноутбука. У такому разі радимо все таки віддавати перевагу оригінальній продукції.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: UaNews