Які зміни чекають на львів'ян з 1 травня

01.05.2024 11:06   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

В Україні з 1 травня 2024 року відбудеться низка змін. Набере чинності закон про мобілізацію, розпочнеться сесія національного мультипредметного тесту, а також вступлять у дію нові правила ПДР.

Які зміни у травні чекають на мешканців Львова, написали журналісти Tvoemisto.tv.

Закон про мобілізацію

Закон про мобілізацію з новими правками, ухвалений парламентом та підписаний президентом України, вступить в дію з 18 травня. Про основні зміни, які відбудуться в Україні, читайте за посиланням.

Нові положення правил дорожнього руху


В Україні набувають чинності нові положення Правил дорожнього руху. Згідно з ними, ближнє світло фар за містом залишається обов’язковим і після 1 травня. Відповідні зміни до ПДР були внесені постановою Кабміну №1105 від 20 жовтня 2023 року.

Тепер водії повинні вмикати ближнє світло фар або денні ходові вогні за межами населених пунктів цілий рік. Раніше подібна вимога була лише в осінньо-зимовий період – від 1 жовтня до 1 травня. В умовах погіршеної видимості дозволяється вмикати і дальнє світло фар.

Покарання за це порушення ПДР залишилося незмінним - від 425 до 510 гривень.

Національний мультипредметний тест


З 10 по 15 травня відбудеться реєстрація на додаткову сесію національного мультипредметного тесту у 2024 році. Основна сесія НМТ триватиме з 14 травня по 25 червня, а додаткова – з 11 по 19 липня. Про вступну кампанію 2024 року можна прочитати у матеріалі.

Реєстрація на ЄВІ


Основний етап реєстрації для участі в єдиному вступному іспиті (ЄВІ) буде проходити з 7 до 29 травня включно. Реєструватимуть у приймальних комісіях вишів, де набиратимуть до магістратури. Абітурієнти отримають екзаменаційні листки з логіном і паролем для доступу в кабінет учасника на порталі Українського центру оцінювання якості освіти. Додатковий період реєстрації триватиме з 17 до 21 червня. Це дасть змогу скласти екзамени тим, хто не зможе цього зробити в травні.

Травневі свята та вихідні


В Україні триває воєнний стан, тому офіційними вихідними днями вважаються лише субота і неділя. У травні 2024 року налічується 31 календарний день, з яких – 23 робочих днів і 8 вихідних. Загалом у травні українці відпочиватимуть: 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25, 26 числа. Календар свят доступний тут.

Перерахунок субсидій


У травні в Україні почнеться масовий перерахунок субсидій. Розмір допомоги визначатимуть на уже неопалювальний період, який триватиме до жовтня. Для більшості отримувачів перерахунок буде автоматичний і додатково звертатися у пенсійний фонд потреби немає.

Пільгова ціна на газ та світло


Уряд затвердив постанову, згідно з якою ціна на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа залишиться незмінною. Також державний «Нафтогаз» продовжив дію пільгової ціни на газ для населення. Вона, як і раніше, буде складати 7 грн 96 коп. за куб блакитного палива. Зокрема, уряд ухвалює рішення про продовження пільгової ціни на електроенергію для населення – 2 гривні 64 копійки за кіловат. Наразі йдеться про таку вартість до 31 травня.

Відкриття вулиці для проїзду


До 29 травня на ремонт закрита частина вулиці Уласа Самчука – на ділянці від будинку №3 до будинку №13. Тут проводять поточний ремонт дорожнього покриття.

Новий пішохідний перехід


У Львові планують облаштувати пішохідний перехід на перехресті вулиць Антоновича – Грюнвальдська. Мешканці звернулися з пропозицією на цьому перехресті по напрямку руху до центру Львова облаштувати перехід. Таким чином одночасно буде можливість виїзду з вулиці Грюнвальдської і переходу пішоходів. До 1 травня 2024 року на відповідному перехресті нанесуть розмітку.

Консультації американських хірургів


Провідний спінальний хірург зі США Марк Диржка знову приїде до Львова. Упродовж двох тижнів – з 13 до 22 травня, він допомагатиме фахівцям дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання лікувати дітей з вадами хребта. Деталі за посиланням.

Оранжереї Ботанічного саду


Оранжереї Ботанічного саду будуть доступними для відвідування з 1 травня 2024 року. Придбати квиток можна безпосередньо при вході на територію Ботанічного саду. Відвідувачів просять звернути увагу, що оплата квитків здійснюється через термінал ПриватБанку.

Дитяча залізниця


У Львові 11 травня відкриває сезон дитяча залізниця. Рух поїздів відбуватиметься по п’ятницях, суботах та неділях. На вихідних з 11:00 до 13:45 та з 15:00 до 17:45, по п’ятницях з 12:00 до 16:45.

 


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews