Громади Львівщини ділилися досвідом розвитку сільських територій

08.05.2024 19:37   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

На Львівщині за підтримки «U-LEAD з Європою» проходив навчальний візит представників територіальних громад із Рівненщини та Волині. Учасниками візиту стали керівники громад, які протягом трьох днів вивчали успішні практики та інноваційні рішення у сфері розвитку сільських територій.

Своїми здобутками та досвідом ділилися у Кам’янка-Бузькій, Мостиській та Бібрській громадах Львівської області.

«Гості познайомилися з трьома громадами з різними успішними практиками розвитку сільських територій», – зазначила керівниця регіонального офісу U-LEAD у Львівській області Галина Хрущак.

Перший день візиту делегація провела в Кам’янка-Бузькій територіальній громаді. Міський голова Олег Омелян розповів гостям про громаду та презентував їхні ключові проєкти. За його словами, підтримка та розвиток сільський територій в пріоритеті для громади, оскільки це сприяє активізації економічної активності на місцях та допомагає залучати нові інвестиції.

У Кам’янка-Бузькій громаді працюють над залученням інвесторів у сільський розвиток. Учасники навчальної поїздки переконалися в цьому, відвідавши місцеві підприємства, які спеціалізуються на тваринництві та вирощуванні сільськогосподарської продукції.

У громаді працює чимало малих господарств, які займаються вирощуванням малини, полуниці, яблук та інших фруктів. Стимулом для розвитку таких господарств став завод продовольчих товарів, на якому працює сучасний цех сухої заморозки фруктів. Відтак, місцеві малі господарства отримали можливість на постійній основі продавати свою продукцію для переробки.

null
Фото з мережі Інтернет

Учасники візиту вивчали діяльність фермерських господарств й у Мостиській громаді. ТОВ «Мостиське молоко» є прикладом функціонування успішного фермерського бізнесу на території громади. Підприємство займається тваринництвом та є одними з найбільшим виробників молока в Львівській області, продукцію якого закуповують відомі бренди молочної продукції. Директор підприємства Олег Гливка наголосив на важливості співпраці між фермерськими господарствами та міською радою з низки питань, включаючи грантову діяльність.

Мостиський міський голова Мирослава Пельц ознайомила гостей із практичними кейсами, які втілює громада, залучаючи підтримку місцевого бізнесу.

«У своїй роботі ми приділяємо увагу проєктному менеджменту, зокрема подачі спільних заявок з місцевим бізнесом. У такий спосіб вдається залучити додаткові ресурси для розвитку та зміцнювати інвестиційну привабливість громади», – поділилася Мирослава Пельц.

null
Фото з мережі Інтернет

Мостиська громада у 2021 році створила унікальне комунальне підприємство «Фрут Банк». Підприємство займається вирощуванням насіннєвих та кісточкових плодів, інших видів плодових дерев, переробкою та консервуванням фруктів та овочів, виробництвом фруктових та овочевих соків, готових харчових продуктів, торгівлею фруктами та овочами, організацією харчування установ.

Під час повномасштабного вторгнення підприємство масово почало виробляти готові харчові продукти у вигляді наборів та займатися організацією харчуванням різних установ.

Чимало продукції комунальне підприємство закуповує у жителів Мостиської громади, щоб підсилити економічну спроможність місцевих малих господарств. Представники підприємства розповіли про особливості своєї діяльності та поділилися результатами роботи.

Фінальний день навчального візиту для представників громад Волині та Рівненщини проходив у Бібрській територіальній громаді, де ділилися своїм досвідом та кейсами розвитку туристичних локацій.

«Для нашої громади туристична сфера надзвичайно важлива, тому ми стараємося сприяти її розвитку як невід’ємної частини підтримки сільських територій», – наголосив голова Бібрський міський голова Роман Гринус.

null
Фото з мережі Інтернет

Бібрська громада має чималий досвід у розвитку туристичних локацій, в чому учасники зустрічі могли переконатися, відвідуючи різні об’єкти та підприємства.

Сімейна ресторація «Узвар» стала локацією, яку відвідали учасники візиту. Власниця закладу Ореста Шнира поділилася досвідом створення  кулінарного бренду Бібрської громади. Таким брендом став «Рогалик Урбанського», який вже знають далеко за межами Львівщини. Рецепт цього смаколика став одним із 30-ти рецептів, які відібрали до онлайн-книги рецептів «Фуд-гід Україною».

«Цей кейс Бібрської громади демонструє те, що громада, вивчаючи своє історичне минуле, знайшла можливості та «родзинку» для започаткування нових традицій і розвитку туристичних локацій. Інші громади повинні працювати над своїм туристичним потенціалом, якщо вони вбачаються цей напрямок таким, який слід розвивати», – підкреслив радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу U-LEAD у Львівській області Юрій Голинський.

Гості з Волині та Рівненщини також відвідали культурно-інформаційний  центр «Сокіл». Координатор проєкту Іван Щурко розповів про передумови створення цього об’єкта.

«Поява центру «Сокіл» стала можливою завдяки співпраці з міською радою та активній грантовій діяльності, завдяки чому вдалося залучити чимало коштів для його розвитку», – наголосив він.

Під час візиту на локацію «Клуб рослин» засновник Асоціації підприємців Бібреччини Антон Вдовиченко зазначив, що бізнесу необхідно розвивати та розширювати співпрацю з органами місцевого самоврядування, об’єднуватися і подавати спільні грантові заявки. На його думку, така синергія є надзвичайно ефективною у теперішніх умовах.

У кінці дня делегація з Волині та Рівненщини завітала на сімейне фермерське господарство «Галицька Сорока». Власники цього господарства займаються вирощування троянд, малини та інших рослин. Вони активно залучають до цього процесу місцевих жителів та навіть впроваджують освітні проєкти щодо провадження господарства в селі.

«Такі візити з обміну досвідом спонукають до певних дій. Сподобався розвиток сільських територій у громадах Львівщини. Нам вдалося побачити успішні сільські господарства, які самі розвиваються та допомагають громадам. Сподобалися локації в громадах, які показують важливість підтримки сільських територій та співпраці з місцевим бізнесом. Зважаючи на цей досвід, нам необхідно більше приділяти уваги такій співпраці, розвивати партнерства та залучати додаткові кошти від донорських організацій.», – своїми враженнями поділилася голова Малолюбашанської громади Рівненської області Світлана Ковальчук.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews