Молодь Новороздільської громади вивчала європейські принципи місцевого самоврядування

17.05.2024 17:40   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

У Новороздільській громаді відбувся захід для місцевої молоді, присвячений Дню Європи. Подію організувала команда регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Львівській області.

Керівниця регіонального офісу Галина Хрущак розповіла, що подібні діалогові заходи до Дня Європи на тему «Європейські принципи місцевого самоврядування», Програма «U-LEAD з Європою» організувала у 24 територіальних громадах України.

«Наш захід проходив на тему «Європейські принципи місцевого самоврядування» з метою популяризації положень Європейської хартії місцевого самоврядування та європейських прагнень української молоді», – додала Галина Хрущак.

Учасники події спершу приєднались до онлайн-дискусії щодо розвитку європейського самоврядування, європейської інтеграції України та можливостей для українських територіальних громад, яка відбувалася у студії U-LEAD. Також вони віртуально відвідали німецьке місто Магдебург, на прикладі якого заснована сучасна система місцевого самоврядування.

Згодом радники регіонального офісу U-LEAD у Львівській області, Юрій Голинський та Ярина Туркало, розповіли про суть реформи децентралізації, навівши її основні переваги та здобутки.

Окремо був презентований блок про Європейську хартію місцевого самоврядування.  Цей документ визначає ключові норми та принципи роботи всіх європейських муніципалітетів, а в українському законодавстві він почав діяти з 1998 року. Юрій Голинський акцентував увагу на принципі субсидіарності, щоб показати важливість діалогу між владою та громадськістю, зокрема і молоддю.

«Молодь активно включалася в обговорення та ділилася думками щодо основних функцій органів місцевого самоврядування, наводивши свої приклади. Приємно, що молоді люди не просто обізнані в таких питаннях, але й готові включатися в розвиток своєї громади. Це вони продемонстрували під час дискусії на тему «Моє майбутнє в моїй громаді», – розповів радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування U-LEAD Юрій Голинський.

Учасники заходу працювали в групах над ідеями потенційних проєктів, які можна втілити у Новороздільській громаді. Відтак, місцева молодь напрацювала дві ідеї – створення притулку для тварин та облаштування публічного WI-FI з доступом по всьому місту. Учасники дискусії попрактикувалися в проєктному менеджменті, пройшовши весь цикл – від ідеї до проєкту, включаючи бюджет, джерела фінансування, активності та інші частини.

Заступниця голови Новороздільської громади Ольга Ганачевська зазначила, що зустріч у такому форматі дуже важлива для молоді, адже найближчим часом у громаді буде створена молодіжна рада, тому дискусія про європейській принципи та демократію дуже корисна. За її словам, молодь побачила, що вона може та має брати участь у прийнятті рішень, а молодіжна рада стане ефективним інструментом для цього.

«Молодь Новороздільської громади проявляла чималу активність під час дискусій та загалом усього заходу. Ми маємо великі сповідання, що значна частина молодих людей, які були присутні на заході, увійдуть до молодіжної ради та зможе на практиці долучатися до роботи місцевої ради», – резюмував Юрій Глинський.

 

 


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews