На Садового подала в суд теща одного із депутатів Львівської міськради

21.05.2024 20:00   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Оксана Лоневська, теща депутата Львівської міськради від «Європейської солідарності» Олексія Різника, подала в суд на міського голову Львова Андрія Садового.

8 лютого 2024 року на розгляд депутатів Львівської міськради винесли ухвалу про визначення уповноваженого органу містобудування та архітектури, авторкою якої є директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич, повідомляє Zaxid.net.

Ухвала пропонувала визначити виконавчий комітет та департамент архітектури та просторового розвитку спеціально уповноваженими органами містобудування та архітектури, як це і було до травня 2023 року. Спершу таким органом було управління архітектури та урбаністики та його директор, який одноосібно видавав або відмовляв у видачі містобудівних умов та обмежень на будівництво в межах Львівської громади. А з березня цим органом визначили департамент архітектури та просторового розвитку.

У пояснювальній записці до ухвали вказано, що більшість міських рад України визначили уповноваженим органом містобудування виконком, серед них, наприклад, Луцька, Яремчанська, Нікопольська та інші. У тих міськрадах, де уповноваженим органом визначили не виконком, таким органом є відповідний департамент, а не головний архітектор міста. Крім цього, до приєднання Брюховичів та Винників до Львівської ОТГ у цих міськрадах містобудівні умови погоджували саме члени виконавчого комітету. Однак 8 лютого з пропозицією доопрацювання це питання вилучили з порядку денного.

Як вказано в матеріалах справи, ще до розгляду цієї ухвали на сесії теща депутата Львівської міськради від «Європейської солідарності» Олексія Різника Оксана Лоневська звернулася до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до Андрія Садового, в якому просила визнати неправомірними дії Львівської міської ради та міського голови щодо включення до порядку денного 8 лютого питання про визначення уповноваженого органу містобудування та архітектури. 8 лютого суд відкрив провадження у справі та заборонив міській раді розглядати це питання на сесії того дня. При цьому, позивачка не пояснила, як саме це питання стосується конкретно її.

На думку Оксани Лоневської, чиї інтереси в суді представляє Олексій Різник, наведене пояснювальній записці обґрунтування щодо необхідності прийняття відповідної ухвали суперечить нормам Конституції та низці законів, зокрема про місцеве самоврядування, регулювання містобудівної діяльності, архітектурну діяльність, тому Андрій Садовий не мав права включати це питання до порядку денного. 14 травня Восьмий апеляційний адміністративний суд цю ухвалу про забезпечення позову скасував.

До слова, виконавчий комітет ЛМР розглядав містобудівні умови та обмеження з 2016 року. У 2023 році за зверненням львів’янки Людмили Роюк Львівський окружний адміністративний суд позбавив виконавчий комітет Львівської міськради повноважень видавати містобудівні умови та обмеження на будівництво чи реконструкцію на території всієї ОТГ. Своє рішення суд мотивував тим, що такі дозволи має видавати управління архітектури та головний архітектор Львова. Зараз міська рада оскаржує рішення судів першої та апеляційної інстанцій у касації.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews