Микола Бандрівський

Микола Бандрівський

археолог, історик, доктор історичних наук, професор

Наші пані і панянки

23.06.2024 00:03   Автор : Микола Бандрівський
Джерело: LvNews

Що ми можемо запам'ятати про неймовірно гарну львів'янку, яка чи не найкраще репрезентує цвіт галицьких українок..?

null

На цій рідкісній і малознаній широкому загалу, світлині - Герміна Шухевич, яка була бабцею славного упівця Романа Шухевича.

Погодьмося, що окрім скромної й водночас елегантної сукні, на цій світлині нас чи не найбільше приваблює лице цієї незвичайної жінки - гарне, вольове і сповнене мудрістю та почуттям власної гідності у кожній рисі її обличчя. Тобто, Герміна Шухевич - це як віддзеркалення аристократизму духу й тіла у західноукраїнській культурі.

Що ми можемо запам'ятати про цю неймовірно гарну львів'янку, яка чи не найкраще репрезентує цвіт галицьких українок..?

По-перше, те, що вона була переконаною й послідовною прихильницею емансипаційного руху в Галичині і, вслід за Наталією Кобринською, де тільки могла, там і виборювала рівні права для західноукраїнського жіноцтва (приміром, заснувала у Львові у 1893 році Клуб Русинок, який згодом переріс у Союз Українок; була директором Інституту для дівчат імені святої Ольги та багато такого іншого).

По-друге, Герміна Шухевич була дружиною незрівнянно плодовитого науковця-етнографа Володимира Шухевича, який десятиліттями вивчав культуру і побут в Українських Карпатах, а потім уклав і видав друком п'ять (!) томів своєї "Гуцульщини", яка досі є настільною книгою для багатьох з нас.

Так, були у нашій давньоукраїнській історії гідні подиву і захоплення, жінки. А, те, що ми про них сьогодні мало знаємо і рідко коли про них навіть згадуємо - то лише від нашого вічного самооправдання: у нас все "нема часу" або ж "маю купи інших справ"...


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews