Митрополичі сади у Львові повернули УГКЦ

25.06.2024 16:14   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

11 червня суд повністю відмовив Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України в позові щодо Митрополичих садів у Львові. Після двох розглядів справи у Верховному суді територію біля Собору Святого Юра повернули Українській Греко-Католицькій церкві.

Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

"Територія біля головного Собору Святого Юра завжди історично та законно належала Церкві. Це важливе рішення для громади міста. Дякую всім, хто долучився до відновлення справедливості. ", — написав Андрій Садовий.

Судові процеси за ділянку, на якій розташовані Митрополичі сади, розпочалися у грудні 2020 року:

"Нагадаю, що ще у грудні 2020 року заступник військового прокурора Львівського гарнізону звернувся до Господарського суду Львівської області з позовом в інтересах Держспецзв’язку. Вони намагалися скасувати рішення міської ради про передачу земельної ділянки Українській Греко-Католицькій церкві".


У 2020 році у Львові проголосували ухвалу, якою ділянку нижніх Митрополичих садів повернули у власність церкві. Державна служба спеціального зв'язку звернулася з позовом до суду. Відтоді тривають суди між Львівською міськрадою та військовою прокуратурою Львівського гарнізону, яка представляє інтереси Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

У червні 2022 року Касаційний господарський суд повернув справу на новий розгляд до Господарського суду Львівської області. Господарський суд у вересні 2023 року скасував ухвалу Львівської міської ради, яка передала землю Митрополичих садів на Святоюрській горі у Львові у користування церкві у 2020 році.

2 листопада 2023 року міський голова Львова Садовий та депутати України звернулися до Президента України Володимира Зеленського Голови Верховної Ради України та Прем'єр-Міністра з закликом зберегти територію Митрополичих садів, яка споконвіку належала церкві.

18 грудня 2023 року народна депутатка зі Львова Наталія Піпа й 39 народних депутатів звернулися до президента України з проханням повернути УГКЦ землю Митрополичих садів у Львові.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews