Іванна Капустянська

Іванна Капустянська

Редактор, оглядач

Збройова машина України: розвиток української оборонки зростає

27.06.2024 13:56   Автор : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Українським виробникам за перші три місяці 2024 року вдалося виготовили у середньому на 24,8% більше озброєння і боєприпасів, ніж за аналогічний період минулого року. Мова йде про виробництво вітчизняних зразків.

 Про це пише українське видання Forbes  із посиланням на дані Держстату про результати промисловості у першому кварталі.

 Зокрема, лише в січні 2024 року українські виробники виготовили на 26,6% більше зброї та боєприпасів в порівнянні із січнем минулого року. У лютому зростання склало 29%, а в березні темпи виробництва були найменшими: в Україні виготовили на 18,8% більше озброєння, ніж за аналогічний місяць минулого року.

 Однак, у січні вибоництво зброї дещо скоротилося у порівнянні із груднем 2023 року, – на 4%.У лютому виробили на 8,2% менше озброєння, ніж попереднього місяця. Натомість вже в березні обсяги виробництва перевищили показники лютого 2024-го на 1,3%.

 Протягом минулого року український ВПК наростив виробництво втричі – до $3 млрд. ОПК додав українському ВВП 1,5% зростання за підсумками минулого року.

Міністр з питань стратегічної промисловості Олександр Камишін раніше зазначав, що спроможності виробництва в 2024 очікуються у шість разів більше від показника 2023-го, заявив

Близько половини від цих спроможностей законтрактовані. Наразі в Україні діє 100 державних оборонних підприємств, 400 приватних і працюють 300 000 зброярів.

"Наскільки ми б не наростили виробництво на сьогоднішній день в Україні, потреби нашого фронту більші ніж виробничі спроможності і Сполучених Штатів Америки, і Євросоюзу разом узятих", – наголосив міністр.

Варто зазначити, що розрив між можливостями українських компаній з виробництва зброї та фінансуванням, спрямованим на їхнє використання, у 2024 році складає 10 мільярдів доларів.

 Український оборонно-промисловий комплекс здатен виробити продукції на 20 мільярдів доларів у рік. З них 6 мільярдів законтрактовані, 4 мільярди «Українська оборонна промисловість» хоче покрити всередині держави, відтак 10 мільярдів доларів – це фінансування, яке можуть дати партнери.

До слова, з початку широкомасштабного вторгнення РФ Міністерство оборони України кодифікувало та допустило до експлуатації у підрозділах Сил оборони України майже 40 зразків бронетехніки іноземного та вітчизняного виробництва.

 Парк бойової броньованої гусеничної та колісної техніки українського війська поповнили зразки бронемашин виробництва понад 10 країн світу. Серед них США, Німеччина, Швеція, Велика Британія, Франція, Італія, Норвегія та інші.

Йдеться про такі машини, як танки Abrams, Leopard, Challenger, легкий танк AMX-10 RC, бойові машини піхоти M2 Bradley, CV90, гусеничні бронетранспортери M113 у різних модифікаціях, колісні БТР M1126 Stryker, Rosomak, Puma та інші.

Варто відзначити і виробництво українського оборонно-промислового комплексу, який продовжує масштабуватись, про що свідчать теми виробництва 155-мм самохідних артилерійських систем 2С22 "Богдана", яка випускається "Краматорським заводом важкого верстатобудування".

За час свого виробництва ця українська артсистема вже неодноразово покращувалась і зараз виробляється з механізацією системи заряджання. До слова, вартість САУ "Богдана", за неофіційною інформацією, становить близько 2,5 млн доларів, що приблизно вдвічі дешевше за САУ Caesar.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews