Львівський суд арештував 42 земельні ділянки загальною площею 38,5 гектарів у селі Поляниця

27.06.2024 19:02   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Львівський суд арештував 42 земельні ділянки загальною площею 38,5 гектарів у селі Поляниця, де розташований відомий гірськолижний курорт «Буковель».

Про це пише NGL.Media.

Торік ці ділянки виділили приватним власникам на основі підробленого документа 23-річної давності. Розслідує справу Державне бюро розслідувань, оскільки є припущення, що до цієї оборудки причетні правоохоронці.

Це вже не перша справа, пов’язана із незаконним виділенням землі у Буковелі. Ще три роки тому NGL.media робило велике розслідування про те, як 46 га в урочищі Вишня опинились в руках колишнього начальника управління стратегічних розслідувань поліції в Івано-франківській області Михайла Банка, який тепер працює заступником керівника Державної екологічної інспекції у Закарпатській області, а також його родичів, друзів та інших, ймовірно, підставних людей. Родичі Банка навіть розпочали будівництво готелю, але потім суд арештував ділянку під ним, і роботи зупинились.

Усі ділянки, що фігурують у тій справі (яка все ще не завершена), оформили нотаріуси на основі державного акту за 2001 рік, який, як вважають слідчі ДБР, є підробкою. Проте цей документ використовують досі, аби оформити у приватну власність ділянки в Буковелі.

Минулого року ДБР відкрило ще одну кримінальну справу, яка за змістом і географією нагадує земельну історію Михайла Банка. Слідчі ДБР підозрюють, що місцеві правоохоронці разом з чиновниками Поляницької сільради та працівниками управлінь Держгеокадастру в Івано-Франківській та Полтавській областях на основі того ж підробленого державного акту за 2001 рік  знову незаконно поділили землі в урочищах «Буковелю» та прилеглих територій. Цього разу йдеться про 42 земельні ділянки загальною площею 38,5 га.

NGL.media визначило місце розташування усіх цих ділянок: вони розкинуті групами на території різних урочищ на території села Поляниця.

Судячи з наявних в судових ухвалах матеріалів справи, слідчих ДБР насторожила швидкість, з якою ці земельні ділянки спочатку оформлювали у приватну власність, а потім продавали. Наприклад, на одну з ділянок площею 1 га зареєстрували право приватної власності 20 лютого 2023 року. У цей же день провели грошову оцінку землі, визначили її вартість та продали 40-річній Галині Подлецькій. У квітні того ж року на Галину Подлецьку оформили ще одну ділянку площею 2 га.

Галина Подлецька розповіла NGL.media, що придбати землю їй запропонували місцеві жителі під час торішнього відпочинку в Буковелі.

«Ми відпочивали, і нам розповіли, що тут поруч продається земля. Ми подивились, подумали і пізніше її купили», – стверджує Галина Подлецька, додавши, що наразі не планує ні продавати ділянки, ні використовувати їх.

Серед власників інших ділянок – мешканці різних регіонів України, але є і місцеві мешканці. Наприклад, 34-річний підприємець з Поляниці Володимир Романюк у квітні 2023 року придбав земельну ділянку площею 2 гектари. Потім він замовив і оплатив  розробку детального плану території, аби змінити цільове призначення землі з сільськогосподарського призначення під житлове будівництво. 

Володимир Романюк заявив NGL.media, що купив ділянку у місцевих мешканців для того, щоб збудувати там житловий будинок «для себе». Він стверджує, що нічого не знає про кримінальну справу, яку зараз розслідує ДБР.

За рішенням Личаківського районного суду Львова, усі 42 земельні ділянки зараз перебувають під арештом. Це означає, що їхні власники не можуть їх продати, розпочати там будь-які роботи чи змінити їхнє призначення.

У територіальному управлінні ДБР уточнили NGL.media, що у цій кримінальній справі ще не оголошено жодної підозри. Однак за попередньою версією слідства до оборудок із землею причетні керівники одразу кількох правоохоронних органів, більше деталей не розкривають.

В ухвалі суду про арешт землі вказано, що причетні до цієї земельної оборудки посадовці також мають стосунок до будівництва готелю в урочищі Вишні. Ймовірно, йдеться про згадану раніше історію з готелем родини заступника керівника закарпатської Держекоінспекції Михайла Банка. Тож ці дві кримінальні справи можуть мати більше спільного, ніж здається на перший погляд.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews