У США помер винахідник, пластун та меценат зі Львівщини Любомир Романків

28.06.2024 16:24   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Сьогодні вночі, 28 червня, у США помер український винахідник, пластун, науковець компанії IBM у галузі комп'ютерних технологій Любомир Романків.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив український історик та громадський діяч, пластун Юрій Юзич.

Любомир Романків родом із міста Жовква на Львівщині. З 12 років став членом таємного Пласту, який під нацистською окупацією діяв під легальною назвою "Виховні спільноти української молоді" (ВСУМ).

У 1946 році вступив до Пласту в баварському місті Берхтесгаден. Був вихованцем гуртка "Вовки" у курені імені Святослава Завойовника. Більше 10 років загалом присвятив виховній праці у Пласті, працюючи із дітьми. Після переїзду до США у 1958-1961 роках був ще юнацьким виховником у Бостоні.

У 1957 році здобув ступінь бакалавра в Університеті Альберти. Згодом закінчив магістратуру. Після цього в 1962 році здобув ступінь доктора філософії в галузі металургії та матеріалознавства в Массачусетському технологічному інституті. Став автором понад 150 статей, відредагував 10 томів матеріалів різних технічних симпозіумів.

У 1993 році за значні досягнення отримав медаль Перкіна — найвищу відзнаку Товариства хімічної промисловісті США. У 1994 році Електрохімічне товариство США нагородило Любомира Романківа медаллю Вітторіо де Нора. Цього ж року отримав відзнаку пам'яті Морріса Н. Лібмана від IEEE. У 2000 та 2001 роках був винахідником року.

Науковець отримав 13 нагород за видатні винаходи та внесок у науку від IBM і 25 нагород за винаходи та досягнення. У березні 2012 року Любомира Романківа ввели до Зали національної слави США. Він є одним з десяти винахідників (разом зі Стівом Джобсом), удостоєних такої честі.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews