Триста сімдесят років битви під Берестечком відзначили в Рівненській області (ФОТО)

08.07.2024 08:12   Опубліковано : Олекса Мирожит
Джерело: RvNews

Щороку в дев’яту неділю після Великодня за східним обрядом в селі Пляшева Демидівської громади вшановують пам’ять загиблих у Берестецькій битві козаків та всіх українських патріотів, які віддали життя за свободу України. 

Пам'ятні заходи розпочалися з богослужіння на подвір'ї церкви-меморіалу Святого Георгія Переможця на чолі з Митрополитом Київським та всієї України, предстоятелем Православної церкви України Епіфанієм.

До заходів традиційно долучилися керівники області.

Нагадаємо, в 1649 році між польським королем Яном ІІ Казимиром та Військом Запорозьким на чолі з Богданом Хмельницьким було укладено Зборівський договір. Документ легалізував самоврядність українських козаків у межах Речі Посполитої. Але ні поляків, ні українців він не влаштовував, тож сторони готувались до нового етапу війни.

1651 року Військо Запорізьке в союзі з кримськими татарами зійшлось у битві під Берестечком проти армії Речі Посполитої. 

За твердженнями істориків, у бою зустрілися 150 тисяч вояків з польської сторони, 100 тисяч козацько-селянського війська і 30 тисяч кримських татар. 

З низки причин війська Хмельницького зазнали поразки у цій битві. Та її однаково вважають переламаною. 

Вже у 1652 році Богдан Хмельницький з відновленим військом завдав полякам нищівної поразки у битві під Батогом, продовживши свою національно-визвольну боротьбу.

На місці Берестецької битви У 1966 році  створено Національний історико-меморіальний заповідник Поле Берестецької битви. 

Відтоді Козацькі могили є місцем паломництва кожного, хто шанує українську історію та пам'ятає загиблих за нашу державність Героїв.

Пресслужба Рівненської обласної ради 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews