Керівниця благодійного фонду отримала два роки умовно за втечу чоловіків через «Шлях»

10.07.2024 14:50   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Жовківський районний суд Львівської області визнав керівницю благодійного фонду «Світ любові» Ірину Єрмоленко винною у незаконному переправленні чоловіків через державний кордон. Єрмоленко засудили до 5 років позбавлення волі, проте, враховуючи угоду з прокурором про визнання винуватості, реальне ув’язнення замінили дворічним іспитовим строком.

Як з’ясували NGL.media, Ірина Єрмоленко визнана винною за ч. 1 і 2 ст. 332 КК в організації незаконного виїзду з країни десятьох чоловіків призовного віку. Вона регулярно зверталась до Львівської обласної військової адміністрації (ЛОВА) з проханнями внести особисті дані таких чоловіків у систему «Шлях» як водіїв-волонтерів. Отримавши такі дозволи, впродовж липня 2022 – грудня 2023 року десятеро чоловіків виїхали в Польщу через пункт пропуску «Рава-Руська-Гребене» і не повернулися до України.

Єрмоленко повністю визнала свою вину та попросила суд затвердити угоду про визнання винуватості, укладену між нею та прокурором. Суд також врахував її щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Вперше про масовий виїзд чоловіків через благодійний фонд «Світ любові» стало відомо у вересні 2023 року після публікації великого дослідження NGL.media про зловживання системою «Шлях». За нашими даними, від цієї організації втекли 40 чоловіків. Пізніше ЛОВА надала NGL.media власний список організацій, чиї водії порушили строки перебування за кордоном. За даними ЛОВА, «Світ любові» причетний до незаконного виїзду 52 чоловіків.

У суді розглядається ще одна справа проти Ірини Єрмоленко – за обвинуваченням в отриманні хабаря у 400 доларів. За ці гроші вона нібито посприяти успішному проходженню іспиту на рівень володіння державною мовою. Свідком у цій справі проходить жінка, яка і давала гроші Єрмоленко. Проте суд визнав її свідчення ненадійними, оцінивши її дії як провокацію хабаря. У жовтні 2023 року Ірину Єрмоленко виправдали, але прокуратура подала апеляційну скаргу на це рішення. Наступне засідання у цій справі відбудеться 19 вересня 2024 року.

До речі, у дослідженні NGL.media та списку ЛОВА також фігурував фонд «Легіон січових стрільців». Як з’ясували NGL.media, прокуратура уже спрямувала до суду обвинувальний акт щодо керівника цього фонду Юрія Нащочича. Його обвинувачують у незаконному переправленні через держкордон, а також у несанкціонованих діях з інформацією, яка оброблюється в комп’ютерах. Детальної інформації в судовому реєстрі наразі нема.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews